Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a

Ne vjerujem da će članice Saveza za promjene biti u vlasti na nivou BiH

Front26.11.14, 13:32h

Ne vjerujem da će članice Saveza za promjene biti u vlasti na nivou BiH
Izetbegović je, kazao je Dodik, napravio dogovor s drugim strankama iz RS-a, ali predsjednik SNSD-a ne vjeruje da će se desiti ta „konstitucija vlasti koju su predvidjeli na nivou BiH“

 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovio je danas da vlast na nivou BiH treba da bude predstavljena od onih stranaka koje su u vlasti na entitetima, te da SNSD sa svojim koalicionim partnerima, po njegovim riječima, ima legitimitet da predstavlja RS.

 

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da „razumije potrebu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da zaobiđe SNSD i napravi konfuznu ili nestabilonu situaciju u RS-u, jer to može biti legitimni politički cilj“.

 

Izetbegović je, kazao je Dodik, napravio dogovor s drugim strankama iz RS-a, ali predsjednik SNSD-a ne vjeruje da će se desiti ta „konstitucija vlasti koju su predvidjeli na nivou BiH“.

 

- Ako se to i desi, imat će mnogo izazova, zbog bazične činjenice da predstavljaju entitete i konstitutivne narode, SDS, NDP i PDP nisu politički predstavnici ni entiteta ni srpskog naroda - ustvrdio je Dodik.

 

Ako SNSD bude u poziciji da bude u vlasti na nivou BiH, prihvatit će, kaže, mjesta koja pripadaju Srbima, a Vijeće ministara BiH se ne bira, već se samo postavljaju kandidati.

 

- A ti koji biraju ministra moraju da imaju kapacitet - dodao je Dodik.

 

Ponovio je da se ne može odvojiti pitanje državne i vojne imovine u BiH, te da SNSD dugoročno ostaje na konceptu demilitarizacije BiH, u borbenom smislu, a može, kaže, da ostane počasna ili neka druga četa.

 

(Fena/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook