Dramatično upozorenje iz 'Carnegie Instituta'

Rusi svakog trena mogu zakuhati na Balkanu!

Front26.11.14, 10:53h

Rusi svakog trena mogu zakuhati na Balkanu!
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker protivnik je širenja EU, zagovara pauzu u tom procesu, a to se ne smije raditi. Ne smijete obeshrabrivati ljude Zapadnog Balkana. Situacija kod vas dovoljno je teška. U BiH je to još i gore. Posebno korupcija i nepostojanje vladavine zakona, smatra Dempsey

Njemačka i britanska inicijativa za Bosnu i Hercegovinu dobra je, ako ništa, jer konačno neko u Evropi misli o vašoj zemlji. Vi imate toliko problema, nemate Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, stalni vam je problem ko može, a ko ne može u Predsjedništvo BiH, ali je to samo kontekst nekog većeg, šireg problema. Onda se pojavila Angela Merkel sa svojim govorom u Sidneju i sve mi je bilo mnogo jasnije - izjavila je za "Dnevni avaz" analitičarka "Carnegie Instituta" Judy Dempsey.

 

Ona je za "Carnegie Institute Europe" napisala tekst o tome šta ruski oligarsi namjeravaju uraditi na Balkanu. Tokom karijere radila je za najpoznatije svjetske medije poput "Herald Tribunea" i drugih. Upozorila je da EU mora posvetiti mnogo veću pažnju ovom regionu, ako ne želi da ga Moskva zaposjedne.

 

- Mi smo potpuno zapostavili proces proširenja. On je mnogo više od prijema novih članica. On je demokratiziranje regiona - ističe ona.

 

Po njenim riječima, Austrijancu Johannesu Hahnu treba dati šansu.

 

- No, njegove su ruke, ipak vezane. Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker protivnik je širenja EU, zagovara pauzu u tom procesu, a to se ne smije raditi. Ne smijete obeshrabrivati ljude Zapadnog Balkana. Situacija kod vas dovoljno je teška. U BiH je to još i gore. Posebno korupcija i nepostojanje vladavine zakona - kaže Dempsey.

 

Kako ističe, sve to otvara vrata Rusiji da "ovdje igra svoje igrice".

 

- Ima ljudi koji kažu da su priče o Rusima na Balkanu pretjerivanja. Ali, vidite šta su Rusi prošle sedmice uradili na Vijeću sigurnosti UN-a kada su se suzdržali od glasanja za produženje mandata EUFOR-u. Ta vojna misija nit smrdi nit miriše, ona je tu takva kakva jeste. Ali, i takva je zasmetala. To je bila njihova poruka nama da prate šta se dešava i da u svakom momentu mogu zakuhati - poručuje Dempsey.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook