SLUČAJ KOJI JE SLEDIO HRVATSKU

Šok na suđenju: 'Imam rak, ne liječim se, hoću patiti i umrijeti, kao što je umrla i patila moja Marijana'

Hronika25.11.14, 13:35h

Šok na suđenju: 'Imam rak, ne liječim se, hoću patiti i umrijeti, kao što je umrla i patila moja Marijana'
Josi Greguriću (58) se ponovo sudi zbog optužbe da je ubio svoju teško bolesnu i nepokretnu kćer Marijanu (23)

Imam tumor na mjehuru, četiri oputa sam operiran. Poslije zadnje operacije, u ožujku ove godine, ne idem više na liječenje, ne odlazim na propisane terapije, želim da se bolest proširi na druge organe, želim patiti i umrijeti kao što je patila i umrla moja kćer Marijana. Joso Gregurić (58) iz Siska, kojemu se ponovo sudi zbog optužbe da je 8. listopada 2012. godine ubio svoju teško bolesnu i nepokretnu kćer Marijanu (23), tim je riječima odgovorio na pitanje sutkinje Melite Avedić o svojem zdravstvenom stanju i šokirao sve u sudnici.

 

Nastavio je kako čeka da i njega Bog uzme i ponovio: „Moja Marijana je patila tri godine i ja želim patiti“.

U velikoj sudnici Županijskog suda u Sisku, ponovljena rasprava trajala je vrlo kratko, 40 minuta. Županijski sud već je osudio Gregurića u lipnju prošle godine na dvije godine zatvora. Vrhovni sud je ukinuo navedenu presudu zbog , kako doznajemo, neslaganja dijela izvornog zapisnika s objavom presude, u dijelu koji se tiče troškova vođenja postupka.

 

Pred suđenje, u hodniku Suda, Joso Gregurić, sjedeći na klupi dalje od svih, kratko nam je rekao: „Još jednom moram sve to proći, kako ću izdržati?“ Podbuo od plača, nije uspijevao sakriti suze i tešku bol tijekom cijele rasprave. Upitan osjeća li se krivim, odgovorio je: „Ne znam što da odgovorim, to zna samo dragi Bog. Očekujem samo Božju i sudsku kaznu“.

 

Iznoseći obranu naglasio je kako ostaje kod iznesenog na prošlom suđenju, te istaknuo kako su mu stalno pred očima sve patnje kroz koje je prolazila njegova mezimica: „Ležala je nepokretna u krevetu, smjueštenom uz moj krevet. Gledao sam 24 sata dnevno njezine patnje i tako tri godine, njene patnje u meni su stvarale nepodnošljivu bol i stoga sam vjerojatno učinio to za što me optužujete da sam učinio. Gledao sam kako pati, kako vene, ali se nisam prestajao nadati da će se dragi Bog smilovati, da će moje dijete ozdraviti. Iako nismo mogli komunicirati, u njezinim očima mogao sam pročitati molbu za pomoć, molbu da joj pomognem da ode, da prekinem njenu tešku patnju“, istaknuo je na sudu Joso Gregurić.

 

„Zašto ste se vi željeli ubiti?“, upitao ga je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Marijan Zgurić? „Ne znam“, odgovorio je. „Valjda sam želio otići za njom“.

 

Državni odvjetnik Zgurić ostao je u cijelosti kod svoje završne riječi, a branitelj okrivljenog, odvjetnik iz Kutine Branko Posavčić, također je rekao da ostaje kod zvršen riječi koju je iznio na suđenju 13. lipnja 2013. godine. Ipak je podsjetio da je utvrđeno da je u trenutku počinjenja djela Gregurić bio bitno smanjeno ubrojiv, da nije bio vjetan što je učinio.

 

Pozvao je potom suce porotnike da glasuju po svojoj savjesti kod donošenja odluke o kazni, te da pri tome razmišljaju zalužuje li ovaj čovjek (Joso Gregurić), kaznu pored ove koju ima. „Nije pošteno sve što je pravno propisano“, zaključio je odvjetnik Posavčić svoje obraćanje sucima porotnicima u završnoj riječi obrane, dodajući da će se predsjednica sudskog vijeća vjetorojatno kod donošenja odluke držati slova zakona.

 

Presuda će biti objavljena u četvrtak, 27. studenoga u 9 sati. Presudom od 13. lipnja 2013. godine Joso Gregurić proglašen je krivim i kažnjem dvogodišnjom kaznom zatvora, s tim da je sud odredio da će jednu godinu odležati, a drugu će provesti doma, na uvjetnoj slobodi. Kako je tada obrazložila predsjednica sudskog vijeća Melita Avedić, to je najmanja moguća kaznu zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva.

 

A nedvojbeno je utvrđeno da je Joso Gregurić ubio svoju kćer Marijanu davanjem neutvrđene količine tableta kroz sondu za hranjenje, te rezanjem krvnih žila u jami lakta lijeve ruke.

 

Sutkinja je obrazložila da je ubijena Marijana tri godine bila u komi i vegetirala, da razumije bol oca i tragediju obitelji, no da hrvatski zakoni ne poznaju ubojstvo iz milosrđa i te da je kaznu zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva nemoguće izbjeći.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook