Burna višesatna rasprava i polaganje zakletve

Optužbe u NSRS: 'Očigledno da je bilo kupovine poslanika, takve pozive su dobili i poslanici iz Domovine'

Front24.11.14, 18:12h

Optužbe u NSRS: 'Očigledno da je bilo kupovine poslanika, takve pozive su dobili i poslanici iz Domovine'
Polaganju svečane zakletve prethodila je burna višesatna rasprava i sporenje poslanika u vezi broja članova Komisije za izbor i imenovanje, koja je na kraju i verifikovala poslaničke mandate, što je bio uslov da mogu položiti svečanu zakletvu.

 

Novoizabrani poslanici u Narodnoj skupštini RS-a, kao i predsjednik i potpredsjednici RS-a, Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković, položili su večeras zakletvu na sjednici entitetskog paralemnta i time zvanično preuzeli mandate za naredni četvorogodišnji period.

 

Polaganju svečane zakletve prethodila je burna višesatna rasprava i sporenje poslanika u vezi broja članova Komisije za izbor i imenovanje, koja je na kraju i verifikovala poslaničke mandate, što je bio uslov da mogu položiti svečanu zakletvu.

 

U nastavku sjednice trebalo bi da se raspravlja o izboru predsjednika Narodne skupštine, kao i donošenju odluke o broju potpredsjednika parlamenta i njihovom izboru.

 

Zasad je poznato ime samo kandidata DNS-a Nedeljka Čubrilovića za novog predsjednika entitetskog parlamenta, dok je Koalicija "Domovina“ za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda predložila Senada Bratića (SDA).

 

Oba politička bloka, onaj oko SNSD-a, kao i blok oko Saveza za promjene očekuju da će imati skupštinsku većinu.

 

Parlament RS-a broji 83 poslanička mjesta, a najmanje 42 poslanička glasa neophodna su za većinu u zakonodavnom domu RS-a.

 

Na prvoj sjednici parlamenta novog saziva će biti pokrenute i incijative za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda parlamenta BiH i delegata u Vijeće naroda RS-a.

 

OPTUŽBE U NSRS O TOME DA LI JE BILO KUPOVINE POSLANIKA

 

Poslanik Koalicije “Domovina” Adil Osmanović potvrdio je večeras da ta koalicija principjelno neće podržati kandidata za predsjednika Narodne skupštine RS-a koji dolazi iz DNS-a.

 

Najavio je i da će ta koalicija imati svoje kandidate za potpredsjednike entitetskog parlamenta iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

 

Osmanović je u izjavi novinarima rekao da je “izgleda očigledno da je bilo kupovine poslanika u parlamentu RS te da su čak takve pozive imali i neki parlamentarci iz “Domovine”.

 

-Minimum minimuma bi bilo da se formira odbor u Skupštini RS-a koji bi ispitao takve manipulacije, jer je to vid korupcije - naglasio je Osmanović ističući da neće biti dobro ukoliko se parlament ogluši na takve stvari.

 

Ako skupštinska većina oko SNSD-a ima 42 glasa, kazao je da će biti teško da djeluje u ovako teškoj političkoj situaciji u RS-u.

 

I poslanik PDP-a Branislav Borenović je u izjavi novinarima rekao da će insistirati da se utvrdi da li je “bilo kupovine poslanika u Narodnoj skupštini RS-a ”od grupacije oko SNSD-a.

 

-Vidjet ćemo da li se radi o Iliji Stevančeviću (PUP) i Vojinu Mitroviću (NDP) - rekao je Borenović navodeći da će Republika Srpska, nakon Albanije, biti jedina gdje je to moguće.

 

I poslanik SRSRS Milanko Mihajlica je također predložio zaključak kojim bi istražni organi utvrdili da li je bilo kupovine poslanika i prisluškivanja premijerke RS Željke Cvijanović.

 

S druge strane, poslanik SNSD-a Zoran Tegeltija tvrdi da nije bilo kupovine poslanika, ali nije želio ni da ogovori koja su to dva parlamentarca dala podršku političkom bloku oko SNSD-a, kako bi imali skupštinsku većinu od 42 poslanika.

 

Tegeltija je optužio opoziciju da su oni krivi za dosadašnji, “iscrpljujući”, tok prve sjednice Narodne skupštine RS-a novog saziva.

 

Kazao je da je opozicija željela da se blokira parlament RS-a, odnosno zaustavi proces formiranja vlasti u RS.

 

On smatra da će parlament biti konstituisan i da će predsjednik RS-a Milorad Dodik sutra pokrenuti proceduru imenovanja mandatara za sastava nove Vlade RS-a.

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook