Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

Neću prisustvovati prijemu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH

Front24.11.14, 17:52h

Neću prisustvovati prijemu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH
Moje mišljenje je da sve dok se ne donose zakon o praznicima na nivou BiH, nema osnove da se bilo koji dan obilježava, smatra Ivanić

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić potvrdio je da večeras neće prisustvovati prijemu koji organizuju dvojica članova Predsjedništva BiH, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, jer, kako je naveo, ne postoji zakon o državnim praznicima.

 

Istakao je da on tom prijemu neće prisustvovati, kao ni drugi srpski zvaničnici, a što je bila praksa i proteklih godina.

 

-Moje mišljenje je da sve dok se ne donose zakon o praznicima na nivou BiH, nema osnove da se bilo koji dan obilježava. S tog stanovišta mislim da ni ne postoji osnova za obilježvanje 25.novembra i stoga neću biti ni prisutan na večerašnjem prijemu - rekao je Ivanić u izjavi novinarima u Banjoj Luci, gdje prisustvuje prvoj sjednici Narodne skupštine RS-a novog saziva.

 

Komentirajući donašnji rad u Narodnoj skupštini RS-a, gdje se rasprava o drugoj tački, o formiranju komisije za izbor i imenovanja, pretvorila u višesatnu žustru poslaničku diskusiju, Ivanić je rekao da je evidentno "da će takvih političkih borbi biti i u narednom periodu".

 

Rekao da je vrijeme da se parlament RS-a konsituiše te da se uđe u normalan način funkcionisanja institucija, a ako postoji skupštinska većina, ona treba da se i realizuje.

 

-Evidentno je da, ko god formira skupštinsku većinu, ona neće biti stabilna i da će sve zakone svaki put biti teško donijeti – rekao je Ivanić.

 

Kada je u pitanju nivo BiH, podsjetio je da je za 4. decembar zakazana sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH koji bi tada trebalo i da se konstituiše, te odredi ko će imati parlamentarnu većinu.

 

-Ukoliko do toga dođe, uvjeren sam da ćemo najaksnije do 10. decembra imati mandatara za sastav Vijeća ministara i zna se da će on biti iz reda bošnjačkog naroda, po principu rotacije, a svi su saglasni da ga imenuje SDA - rekao je Ivanić i naveo da bi se u tom slučaju Vijeće ministara moglo formiratio najkasnije do polovine ili kraja januara.

 

(Fena/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook