Turski predsjednik šokira šovinističkim izjavama

Erdogan: 'Žene nisu ravnopravne s muškarcima, to je protivno ljudskoj prirodi'

Front24.11.14, 15:45h

Erdogan: 'Žene nisu ravnopravne s muškarcima, to je protivno ljudskoj prirodi'
Govoreći na jednom skupu u Istanbulu o pravima žena, Erdgoan je rekao da zbog bioloških razlika muškarci i žene ne mogu da imaju istu ulogu u životu, prenio je AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da žene nisu ravnopravne s muškarcima i poveo napad protiv feministkinja u Turskoj, navodeći da one odbacuju koncept materinstva.

 

Govoreći na jednom skupu u Istanbulu o pravima žena, Erdgoan je rekao da zbog bioloških razlika muškarci i žene ne mogu da imaju istu ulogu u životu, prenio je AFP.

 

"Naša religija (islam) odredila je mjesto žene (u društvu) - materinstvo", rekao je turski predsjednik na skupu na kojem je među ženama bila i njegova kćerka Sumeje. "Neki ljudi to mogu da razumiju, dok drugi ne mogu. To ne možete objasniti feministkinjama jer one ne prihvataju koncept materinstva".

 

Prema njegovim riječima, žene i muškarci ne mogu biti tretirani jednako "jer je to protivno ljudskoj prirodi".

 

"Njihovi karakteri, navike i fizička građa su različiti. Žene ne mogu da rade sve poslove koje mogu muškarci, kao što je to u komunističkim režimima. Ne možete reći ženama da idu napolje i da kopaju zemlju. To je protiv njihove prefinjene prirode", rekao je on.

 

Erdoganovu vladu s islamskim korijenima dugo su optuživali kritičari koji su smatrali da ona narušava sekularne principe države i ograničava građanske slobode žena, prenio je AFP.

 

On je takođe izazvao bijes feminističkih grupa izjavljujući da svaka Turkinja treba da ima troje djece, uz prijedlog da se ograniče prava na abortus.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook