Video/ Ciklus Bergmanovih filmova na Cinema TV

'Jesenja sonata' Ingmara Bergmana večeras u 20:30 na Cinema TV

Mediji24.11.14, 08:41h

'Jesenja sonata' Ingmara Bergmana  večeras u 20:30 na Cinema TV
Susret zamišljen kao pomirenje sa majkom eskalirao je u veliku svađu i optuživanja

 

 

Ingrid Bergman je u ovom filmu ostvarila svoju posljednju filmsku ulogu, a film je 1979. godine nagrađen Zlatnim globusom za najbolji film. Iste godine film je bio nominovan i za dvije nagrade Oscar.

 

Eva (Liv Ullmann), prividno zadovoljna žena pastora u seoskoj Norveškoj, poziva u posjet svoju majku Charlotte (Ingrid Bergman), pijanisticu svjetskog ugleda, nadajući se pomirenju nakon dugih godina nesporazuma i razmimoilaženja. No, umjesto pomirenja, bijesom koji se u njoj sakupljao čitav život, Eva optužuje majku da ju je napustila i lišila majčinske ljubavi kako bi gradila svoju muzičku karijeru.

 

 

Ingmar Bergman bio je sin luteranskog sveštenika i u skladu s tim vrlo strogo vjerski odgojen. Studirajući istoriju umjetnosti i književnost, oduševio se teatrom i filmom i od tada je svaku zimu posvećivao pozorištu,a svako ljeto filmu.

 

Od 1963- 1966. bio je direktor Kraljevskog dramskog pozorišta u Stockholmu. Snimio je više od 60 filmova i režirao više od 120 pozorišnih predstava. Njegovi najpoznatiji filmovi su: Sedmi pečat, Divlje jagode, Djevičanski izvor,Kroz tamno ogledalo, Persona, Krici i šaputanja, Prizori iz bračnog života, Jesenja sonata te Fanny i Aleksander. Za svoj rad je dobio i tri Oskara i ''palmu svih palmi“ (nagradu za najboljeg reditelja svih vremena) na filmskom festivalu u Cannesu 1997. godine.

 

autumn-sonata-1978-001-liv-ullman-ingrid-bergman-side-by-side

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook