PRECIZNI PODACI

Pogledajte kakvu ogromnu štetu je Tuš ostavio iza sebe u BiH

Biznis Klub22.11.14, 14:34h

Pogledajte kakvu ogromnu štetu je Tuš ostavio iza sebe u BiH
Prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine čak 101 firma iz Bosne i Hercegovine prijavila je da ju je slovenski trgovački lanac TUŠ oštetio, kada se u oktobru ove godine povukao sa bh. tržišta, piše bh. novinska agencija Patria

A, broj oštećenih bh. firmi moga bi biti i veći, jer su u obzir uzeti samo podaci koji su na adresu VTK BiH stigli do 20. novembra ove godine. Prema podacima VTK BiH, dugovanja koja je TUŠ ostavio iza sebe, za sada prelaze cifru od 6 miliona KM.

 

Mirko Tuš, biznismen iz Slovenije, povukao je krajem oktobra ove godine svoje trgovače lance iz BiH nakon osam godina poslovanja u ovoj zemlji, pod izgovorom da je kupovna moć građana opala, ali i zbog, kako je naveo, nerazumjevanja dobavljača koji više ne žele da mu robu daju na odgođeno plaćanje.   
 

Iza TUŠ-a su u BiH ostala milionska dugovanja prema državi i dobavljačima, koji najavljuju tužbe pred domaćim i međunarodnim sudovima.

 

Vanjskotrgovinska komora BiH zatražila je od svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i Republici Sloveniji da provedu detaljnu istragu o ovom događaju.

 

Promet koji je TUŠ napravio u 2013. godini u BiH iznosio je više od milijardu i 300 miliona KM, prenosi NAP.

 

steta-tusa

 

 

(nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook