A NISTE TOGA NI SVJESNI

Kopanjem nosa, zadržavanjem 'vjetra' i drugim sličnim aktivnostima sebi ozbiljno narušavate zdravlje

Lifestyle22.11.14, 11:22h

Kopanjem nosa, zadržavanjem 'vjetra' i drugim sličnim aktivnostima sebi ozbiljno narušavate zdravlje
Jeste li znali da svaki put kad ispušete nos maramicom, ustvari oštećujete nosnu šupljinu?! To je nešto o čemu uopće ne razmišljamo, a normalno činimo. Većinu vremena i ne razmišljamo o tome koliko lošega činimo našem tijelu kad radimo jednu od ovih najuobičajenijih zdravstvenih pogrešaka...

Trljate oči

Zahvaljujući onečišćenju, ali i starim navikama, često bez razmišljanja čvrsto trljamo oči. Neprestano trljanje može oštetiti živce, te prouzročiti pojavu suza u rožnici, pa čak i oštećenje mrežnice. Ako nosite kontaktne leće morate biti posebno oprezni koliko ćete čvrst pritisak upotrijebiti prilikom njihovog skidanja.

 

Ne odgovarate na poziv svojeg mjehura

Često nam se dogodi da ne možemo drugačije nego da moramo malo 'stisnuti' do odlaska na wc. Kad to napravite, stvara se pritisak u vašem mjehuru i bubrezima. Ne samo da je ovo izuzetno neugodan osjećaj, nego može uzrokovati i infekcije.

 

Kopate nos

Uz to što ćete zgroziti sve oko vas, kopanje nosa može zadati probleme i vama osobno. Kad to izvodite možete napraviti male ogrebotine u unutrašnjosti nosa, koje se mogu inficirati i zbog kojih ćete na kraju prilično patiti. Ako ste pri ovim radovima malo 'žešći', možete slučajno čak i rastragati nazalni septum koji odvaja nosnice.

 

Ne 'puštate vjetar' kad vam je sila

U zatvorenom prostoru, kad se pribojavate da biste mogli biti glasni ili da će drugi znati da ste vi prdnuli, vrlo je lako odlučiti da jedan prdac nije vrijedan sramoćenja. No zadržavanje vjetrova povećava pritisak u crijevima, što rezultira trbušnim problemima i abdominalnim bolovima.

 

Istiskujete prištiće

Znamo da ružno izgledaju i da vas mame da ih 'operirate'. Prištići su često rezultat nakupljene nečistoće i bakterija na koži, a njihovim istiskivanjem samo ćete pogoršati stvari jer ćete ustvari samo gurnuti natrag većinu te prljavštine natrag u kožu. Istiskivanje prištića također će ostaviti ružne tragove kojih se nećete moći riješiti, pa bolje da se ni ne počnete igrati s njima.

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook