Video / Njegova izgradnja određena kao prioritet

Pogledajte kako će izgledati moderni tunel na Kobiljoj Glavi

Hronika20.11.14, 16:40h

Pogledajte kako će izgledati moderni tunel na Kobiljoj Glavi
O realizaciji trenutnih i o budućim potencijalnim razvojnim projektima finansiranim iz kredita ERBD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj) danas su sa delegacijom Kantona Sarajevo razgovarali novoimenovani direktor ove banke za Zapadni Balkan Holger Munet i direktor Predstavništa ERBD-a u BiH Ian Brown.



Ministar finansija i vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra, koji je i predvodio kantonalnu delegaciju, upoznao je goste sa realizacijom 16,5 miliona eura vrijednog ERBD-ovog kredita, od čega se finansiraju radovi na izgradnji južne logitudinale, I, XII transverzale.



- Dionicu puta od Grbavice do zgrade OHR smo završili, uspostavljena je zadovoljavajuća dinamika radova, i u toku je rješavanje imovinsko - pravnih odnosa na terenu kako bi se nastavio dalji rad - istakao je Kozadra.



Naglasio je da upravo rješavanje ovih odnosa zahtjeva velika finansijska sredstva koja se ne mogu obezbijediti iz budžeta, a ni iz kredita ove banke te da bi ERBD mogao dati pomoć i podršku kod drugih finansijskih institucija za ova nedostatna sredstva.



Posebno je potcrtana potreba nastavka radova na I transverzali te povezivanje ove cestovne komunikacije sa koridorom Vc.



Kako je istakao Adem Zolj, direktor Direkcije za ceste KS, projekt I transverzale vrijedan je 160 miliona KM, ali da naš trenutni prioritet u njenoj parcijalnoj izgradnji jeste izgradnja tunela na Kobiljoj Glavi vrijednog 30 miliona KM.



Za sve projekte o kojima se govorilo spremna je projektna dokumentacija. Rješavanje imovinsko - pravnih odnosa ostaje pitanje za sebe.



- Saradnja sa ERBD-om nam je pomogla da ubrzamo rješavanje statusa mnogih objekata na trasi budućih saobraćajnica, a tu mislim na mnoge ilegalne i privremene objekte koji se tu nalaze. To će Kanton i općine morati po hitnom postupku rješavati - dodao je Zolj.



Potreba i nužnosti ulaganja u vodovodnu infrastruktu nije upitna.



Sagovornici su izrazili nadu da će se razgovori o kreditiranju ovog projekta ponovno otvoriti, te da će se steći i formalni uslovi za dobijanje ovog kredita.



Direktor ERBD za Zapadni Balkan Holger Munet osvrnuo se na principe kojim se ova banka vodi u procedurama kreditiranja.



- Mi podržavamo projekte koji direktno utiču na život građana. Takođe želimo da krediti dođu do krajnih realizatora, preduzeća. To osigurava transparentnost i djelotvorno finansiranje. Naši krediti se vežu i na reforme koje je nužno provesti. I dalje ćemo podržavati projekte cestovne i komunalne infrastrukture, to je veoma važno za kvalitet života građana. Želimo vidjeti i integralan pristup sektoru javnog saobraćaja i spremni smo pružiti podršku takvim projektima - rekao je Munet.

 

tunel-kobilja-glava1



Uz projekte vezane za glavne gradske saobraćajnice, danas se govorilo i o projektima izgradnje biciklističke staze od Ilidže do Kozije ćuprije, o izgradnji pruge od Ilidže do Hrasnice.



Iskazana je obostrana želja da se nastave razgovori i dogovori i sa novim nosiocima zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook