Ljuti zbog rezolucije

Kim Jong-un pobjesnio: 'Amerika je izvršila agresiju! Odgovorit ćemo nuklearnom eksplozijom'

Hronika20.11.14, 14:57h

Kim Jong-un pobjesnio: 'Amerika je izvršila agresiju! Odgovorit ćemo nuklearnom eksplozijom'
U utorak u New Yorku povjerenstvo za ljudska prava Opće skupštine UN-a izglasalo je rezoluciju zahtijevajući od Vijeća sigurnosti da se obrati Međunarodnom kaznenom sudu zbog kršenja ljudskih prava za koja je odgovoran sjevernokorejski režim

 

Sjeverna Koreja osudila je u četvrtak glasovanje u UN-u o rezoluciji kojom se poziva na postupak protiv Pjongjanga zbog kršenja ljudskih prava, te je zaprijetila da će intenzivirati svoj nuklearni program i provesti nove pokuse.

 

U utorak u New Yorku povjerenstvo za ljudska prava Opće skupštine UN-a izglasalo je rezoluciju zahtijevajući od Vijeća sigurnosti da se obrati Međunarodnom kaznenom sudu zbog kršenja ljudskih prava za koja je odgovoran sjevernokorejski režim.

 

Ta je rezolucija "prijevara", reagiralo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova, optužujući SAD da predvodi pokušaje ponižavanja Pjongjanga pred međunarodnom zajednicom.

 

"Agresija SAD-a ne dopušta nam da se duže suzdržavamo od novog nuklearnog pokusa", dodaje se u saopćenju.

 

Taj je tekst odraz izjava ambasadora Sjeverne Koreje u UN-u koji je osudio usvajanje rezolucije.

 

Tekst rezolucije, koji nije obvezujući, temelji se na izvještaju UN-a od 400 stranica, objavljenom u februaru, koje je nakon duge istrage zaključilo kako je kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji "bez premca u suvremenom svijetu".

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook