Mladen Bosić, predsjednik SDS-a

Kao da se ništa nije desilo: 'Sramno je da policija RS skreće pažnju sa trgovine poslaničkim mjestima!'

Front19.11.14, 19:28h

Kao da se ništa nije desilo: 'Sramno je da policija RS skreće pažnju sa trgovine poslaničkim mjestima!'
Policija bi prvo trebalo da istraži ovaj slučaj, a nakon toga i na koji način je snimak dospio u javnost, smatra lider SDS-a


Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić smatra da je “sraman pokušaj“ Uprave kriminalističke policije MUPRS-a Republike Srpske da skrene pažnju s političke korupcije i političke trgovine poslaničkim mjestima, na priču o tome da je neko prisluškivao premijerku RS-a Željku Cvijanović, kao i one koji su objavili sporni audio snimak.
 

- Oni su htjeli da skrenu pažnju sa sadržaja snimka, prebacujući odgovornost na novinare i one koji su snimak pustili u javnost - naveo je Bosić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.
 

Stoga, SDS traži da se utvrdi "ko je trgovao poslaničkim mandatima, o kojim ciframa se radi, te ko ima legitimitet, ako se na bazi kupovine poslaničkih glasova donose odluke i sklapaju skupštinske većine“.
 

- Policija bi prvo trebalo da istraži ovaj slučaj, a nakon toga i na koji način je snimak dospio u javnost - tvrdi lider SDS-a.
 

SDS očekuje i da Agencija za forenziku BiH analizira sporni snimak, te da svoj stav o audio snimku daju i nezavisne institucije.

 

- Vjerujemo da je snimak autentičan, ali da to treba i dokazati. Prije svega, treba provjeriti da li su riječi sa snimka, koje se tiču kupovine poslanika, tačne i očekujemo od policije da se ne bavi novinarima i onima koji prijavljuju kriminal - zvizdačima, već da se skoncentriše na one koji čine taj kriminal i nanose veliku štetu RS - ukazao je Bosić.
 

Na pitanje da li će zbog spornog snimka biti dovedena u pitanje legitimnost parlamentarne većine u RS, on je kazao da je “javnost već zabrinuta zbog toga”, te da MUPRS-a do prve sjednice novog saziva Narodne skupštine RS, 24. novembra, treba da istraži cijeli slučaj “da bi Skuština uopšte imala demokratski potencijal”.
 

Prije nekoliko dana pojedini mediji u BiH su objavili audio snimak na kojem se čuje glas premijerke RS Željke Cvijanović i da u razgovoru sa još nekoliko osoba navodi kako su “kupili” dva poslanika, da bi se osigurali ako se desi da poslanici Stranke napredna Srpska ne budu dio skupštinske većine u RS.
 

Uprava kriminalističke policije MUPRS-a Republike Srpske je jučer podnijela Specijalnom tužilaštvu RS krivičnu prijavu protiv "NN“ osoba zbog “krivičnog djela neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje više privatnih razgovora predsjednika Vlade RS”.
 

Iz MUPRS-a je navedeno i da je sporni snimak montiran, a kao saizvršioci krivičnog djela smatraju su i osobe koje su “na nezakonit način došle u posjed audio-materijala i objavile ga”.
 

(Fena/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook