Dragan Čavić potvrdio

Poslanici NDP-a odbili nemoralne ponude SNSD-a da uđu u vlast

Front01.11.14, 12:30h

Poslanici NDP-a odbili nemoralne ponude SNSD-a da uđu u vlast
Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić potvrdio je danas da nijedan od poslanika te stranke u parlamentu RS-a i BiH nije prihvatio ponudu SNSD-a da pređe u njihovu skupštinsku većinu.



On kaže da su, kako se i pretpostavljalo, gotovo sve poslanike NDP-a pojedinačno kontaktirali predstavnici SNSD-a, da bi došli do skupštinske većine za formiranje vlasti.



- Namjera SNSD-a je da pokušaju da izvuku poslanike iz opozicionih stranaka, ali što se tiče NDP-a to im neće uspjeti - rekao je Čavić na pres-konferenciji u Banjoj Luci i dodao da istovremeno Savez za promjene, u čijem sastavu eksplicitno ostaje NDP, ozbiljno radi na formiranju skupštinske većine i na nivou RS-a i BiH.



Tvrdi da Savez za promjene ima „dobre šanse“ da formira većinu, i mada je, kaže, Milorad Dodik opisuje kao hipotetičku, ona je realna i na nivou RS-a i BiH.



- Činjenica da su stranke aktuelne vladajuće većine u RS-u na izborima osvojile 39 vlastitih mandata, a do brojke od 42, koliko je potrebno za skupštinsku većinu, trebaju im mandati koaliconih partnera DNS-a, Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke - kazao je predsjednik NDP-a.



Naveo je i da je za NDP „šokatno da se SNSD spašava vezivanjem zastava s HDZ-om i na taj način afirmira njihovu politiku rušenja „Dejtona“ i formiranja trećeg entiteta“, što je za NDP potpuno neprihvatljivo, jer to ugrožava i RS.



Čavić je osudio odluku Centralne izbore komisije da odbije zahtjev Saveza za promjene za ponovno prebrojavanje glasačkim listića za predsjednika RS-a, čime se, kaže, podgrijavaju sumnje u izbornu krađu.



Sve što se dešavalo tokom ovog izbornog procesa potvrđuje, dodao je, da je neophodno mijenjati Izborni zakon.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook