Direktor BH-Gasa nije optimističan

Dugovi BiH prema Rusiji se gomilaju, ograničene isporuke plina će potrajati

Hronika01.11.14, 12:03h

Dugovi BiH prema Rusiji se gomilaju, ograničene isporuke plina će potrajati
Redukcija uvoza plina iz Rusije prema BiH još uvijek je na snazi, a pitanje je da li će potpisani sporazum između Rusije, Ukrajine i Evropske unije riješiti "plinsku krizu", piše bh. novinska agencija Patria.

 

 

Reakciju na trenutnu situaciju uputio je i bivši dugogodišnji direktor BH-Gasa Almir Bečarević navodeći da bi smanjena isporuka plina i Srbiji iz Rusije trebala zabrinuti i nadležne u BiH.

 

- Ako je Srbija ograničena u isporukama gasa, a sve zbog nagomilanih dugova, onda ni nama u BiH nije svijetla perspektiva. Jedno je jasno da ova ograničenja nemaju nikakve veze sa punjenjem skladišta u Rusiji već sa odnosima Ukrajine i Rusije i eventualnih dugova koje pojedine zemlje imaju prema Gaspromu. Kako dugovi BiH prema Gaspromu, sa oktobarskom fakturom, iznose preko 10 miliona USD i kako ni do danas nije izdata garancija za nabavku gasa, a ako je razlog za ograničenja u isporukama pitanje dugova tada će ova ograničenja u isporukama potrajati - upozorava Bečarević. 

 

On je kazao i da će sa pojavom hladnijeg vremena ograničenja u grijanju biti prikriveno duža ili će, a ako žele tople stanove, trećina Toplana morati prijeći na mazut.

 

- Žalosno je da do danas niko nije upoznao javnost sa pravom istinom niti zatražio odgovornost u procesu nabavke gasa. Kada pola Evrope nije imalo gasa (2009.) tada je BiH, u roku od 72 sata, na slobodnom tržištu kupila gas. Danima smo ograničeni u isporukama i niko ne postavlja pitanje šta se dešava i zašto se nedostajuće količine gasa ne kupe na tržištu - pita se Bečarević.

 

Inače, Toplane su uz dozvolu Ministarstva prostornog uređenja KS i Vlade KS uvele dnevne obustave zagrijavanju u periodu od 12 do 14 sati.

 

Ministar Zlatko Petrović kazao je da "stanovi nisu hladni, mada neki misle da jesu", misleći valjda pritom da je zbog relativno visoke temperature zraka građanima Sarajeva toplije. Da li će izlazak vani Sarajlijama biti "alternativa" za grijanje u narednim danima pitanje je na koje odgovor treba dati Petrović.  

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook