Ratni vojni invalid iz Cazina očajan

Osman Dautović najavio samospaljivanje: 'Imao sam 320 KM naknade, sad imam 50 KM'

Hronika31.10.14, 14:56h

Osman Dautović najavio samospaljivanje: 'Imao sam 320 KM naknade, sad imam 50 KM'
Osman Dautović, ratni vojni invalid iz Cazina, danas je javno pozvao federalnog ministra za boračka pitanja Zukana Heleza i predsjednika Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH Alu Hošića da hitno reaguju u vezi s problemom uzrokovanih posljednjom revizijom boračkih prava, javila je RTV Cazin.

 


Ukoliko prozvani ne reagiraju, najavio je samospaljivanje.


Dautoviću je procent invalidnosti umanjen s 80 na 40 posto, što osim smanjenja novčane naknade, znači i nemogućnost penzionisanja.



-Imao sam 320 KM naknade, sad imam 50 KM. Nisam služio vojsku ni u bivšoj državi jer sam bio nesposoban a u posljednjem sam ratu ranjavan tri puta u glavu. Nemam ništa sad - kaže Dautović.


Ogorčen je zbog indolentnosti nadležnih, a na pitanje - da li je ovo jedini način na koji može riješiti problem, odgovara: „Ne znam šta bih drugo. Nema kome se nisam obraćao. Samo obećavaju i ništa. Nezakonito su mi smanjili invalidnost, izgubio pravo na penzionisanje, još samo da ostanem bez ovo malo života“.



Umanjenje procenta invalidnosti Dautović je, kaže, doveden na ivicu egzistencije jer se zbog zdravstvenih problema više ne može baviti sakupljanjem sekundarnih sirovina, od čega je posljednjih mjeseci preživljavao.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook