LIČNI STAV/ BESIMA BORIĆ

Da je Lagumdžija dao ostavku, svima bi nam olakšao: Novi lider SDP-a ne smije da trči za foteljom i svojom karijerom!


31.10.14, 10:39h

 

Besima Borić, članica Predsjedništva SDP BiH, za DEPO Portal pojašnjava šta se  zaista dešavalo na posljednioj sjednici Glavnog odbora ove stranke i zašto su donijete odluke o održavanju vanrednog a potom i redovnog Kongresa.

 

Zbog rizika pogrešnog razumijevanja posljednih dešavanja unutar Socijaldemokratske partije SDP BiH, posebno odluka donesenih na posljednjoj sjednici Glavnog odbora partije, želim sa javnosti podijeliti šta smo mi to odlučili i koji su naši motivi za povučene poteze.


Smatram da javnost i članstvo SDP-a to zaslužuju. Nedostatak komunikacije može nas dovesti u opasnost da drugi tumače naše namjere, što može izazvati zbrku i nesporazume.


Ostavka predsjednika Lagumdžije, da je podnesena, bila bi najbolje rješenje i svima bi nam  olakšala rad i pripremu partijskog Kongresa. Ovako jedino realno i moguće rješenje je bilo donijeti zaključak i odluku o održavanju vanrednog, a potom i redovnog kongresa, što je Glavni odbor i uradio.


Vanredni kongres će biti  organiziran zato što nam treba brza smjena rukovodstva SDP BiH i zbog izmjene Statuta partije. Izabrano rukovodstvo će imati ograničen mandat do redovnog Kongresa koji mora biti održan prije kraja 2015.godine. To bi nam dalo dovoljno vremena da kvalitetno provedemo izmjene Statuta, koje trebaju ići u smjeru veće interne demokratizacije, transparentnosti i odgovornosti,  a koje ćemo donijeti na Vanrednom kongresu, te da osnažimo lokalne organizacije SDP BiH i osiguramo uvjete u kojima će se provesti fer, demokratski i tajni unutarpartijski izbori.

 

Ostavka predsjednika Lagumdžije, da je podnesena, bila bi najbolje rješenje i svima bi nam  olakšala rad i pripremu partijskog Kongresa


Uvođenje unutarparijskih izbora u koje bi bilo uključeno članstvo je za nas novo iskustvo i zato je važno da se temeljito i ozbiljno pripremimo za to. Naše je uvjerenje da suštinske promjene dolaze iznutra od nas samih i kada je u njih uključen veliki broj naših članova, aktivista i aktivistica, funkcionera. Mijenjajući unutarnji ambijent odozdo prema gore, kroz široku participaciju članova, simpatizera, aktivista, ići ćemo ka novom načinu izbora predsjednika i predsjednica naših organizacija u susret redovnom Kongresu. Nakon redovnog Kongresa bit ćemo spremni da nastavimo razvijati svoju političku organizaciju, te se pripremati za lokalne izbore 2015.
 

U ovom trenutku naš prioritet je da pronađemo profil osobe za predsjednika ili predsjednicu koji će se posvetiti zahtjevnom i odgovornom poslu koji nas sve zajedno čeka u narednoj godini dana, iskusnog esdepeovca ili esdepeovku sa integritetom i demokratskim potencijalom. Nekoga ko ne trči za foteljom i svojom karijerom, već u prvi plan stavlja kolektivni interes naše političke organizacije, i principe i ideje socijaldemokratije na kojima ona počiva i djeluje, te neko ko ima snage i volje da se kroz razgovore i diskusije posveti članstvu SDP-a i aktivno učestvuje u dijalogu sa širom zajednicom.


Ta osoba treba imati veliki demokratski potencijal kako bismo kreirali političku organizaciju u kojoj ljudski kapacitet i talenat, ideje i kreativnost, argumenti i stavovi dolaze do izražaja, a politički volonterski angažman ponovo ima smisla. Organizaciju u kojoj se cijeni znanje i isplati posvećen rad. Organizaciju u kojoj donosimo dobre odluke i vučemo mudre poteze, zajedno! Jer, "niko nije pametan kao svi mi zajedno". U Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine ima takvih osoba, i onih aktivnih, borbenih i onih koji su se vremenom distancirali jer se nisu slagali sa načinom vođenja partije. Neka od imena već su se čula ovih dana.


Sve ove promjene zahtijevaju novi način rada i razmišljanja. Ne možemo riješti postojeće probleme koristeći iste metode i alatke u radu. Zato je od izuzetne važnosti da niko iz trenutnog rukovodstva SDP BiH ne zauzme poziciju predsjednika. Bilo bi licimjerno prema članovima, simpatizerima, biračima i svima onima koji su opravdano ljuti na nas da liderstvo partije preuzmu isti oni koji su su odgovorni za stanje u kojem se nalazimo. SDPu BiH je u ovoj godini dana pred nama potreban otklon od aktuelnih pretendenata na ovu poziciju, otklon od dužnosnika koji su godinama na kormilu SDP BiH i koji su nas doveli tu gdje jesmo.

 

"Niko nije pametan kao svi mi zajedno!"


Hoću da vjerujem da to razumijemo i da će se svi ponašati u skladu sa tim. Hoću da vjerujem da za to imamo snage. Zbog socijaldemokratije kao našeg političkog i ideološkog identiteta, jer želimo graditi dobro bosanskohercegovačko društvo jednakosti i pravde u kojem žive slobodni i solidarni ljudi. Naš kolektivni interes je važniji od pojedinačnih uskih interesa. Svako sebično i kratkovido ponašanje bi nas skupo koštalo. Potreban nam je jedan korak da padnemo u provaliju, a hiljadu koraka da izađemo iz nje.


Ova razmišljanja upućujem prije svega svojim drugaricama i drugovima u SDP BIH, i svima onima koji žele da se angažiraju u ovom pravcu. Sad nam je potreban predan rad, posvećen budućnosti naše političke organizacije, budućnosti socijaldemokratije, a samim tim i budućnosti Bosne i Hercegovine.

 

 


 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook