Foto / U prostorijama EU Info centra u Sarajevu

Otvorena izložba 'Zaboravljeno&nepoznato' umjetnika Adisa Fejzića

Kultura30.10.14, 20:56h

Otvorena izložba 'Zaboravljeno&nepoznato' umjetnika Adisa Fejzića
Izložba "Zaboravljeno&nepoznato" priznatog bh. umjetnika Adisa Fejzića upriličena je večeras u prostorijama EU Info centra u Sarajevu.



- Suština radova je podloga za priču koja predstavlja bh. duh koji je u kontinuitetu izgubljen i pronađen u prostoru kojeg smo i mi sami sintetički stvorili i planski zaboravili našu prošlost, a vrlo planski je i pogrešno interpretiramo - kazao je Fejzić za Agenciju Fena.



Istakao je da je bh. prošlost na oko 20 radova predstavljena korištenjem pisma bosančice, odnosno autentičnog bh. pisma.



Također je dodao da je bosančicom ispisao neke od stihova evropskih pisaca Shakespeara i Goethea, koji su simbol za ono što predstavlja evropska kultura.



- Mi smo izgubljeni u tom prostoru, baš kao što se čovjek nađe izgubljenim pred tekstom na mojim djelima, jer da bi ga neko mogao pojmiti, treba da zna neki od tih stranih jezika, ali i bosančicu - kazao je.



Predstavnica EU Info centra Alma Telibećirević kazala je za Agenciju Fena da je umjetnik Fejzić pokušao odgovoriti na pitanje koliko bh. građani mogu da prepoznaju svoje nasljeđe, koje je dio evropskog kulturnog nasljeđa.


Dodala je da su večeras također podijeljene i nagrade za konkurs "Moje putovanje u Evropu", na koji se prijavilo 53 takmičara.



- Sve prijave su bile jako zanimljive, a prva tri mjesta pripala su  Selmi Hasić iz Sarajeva, Tatjani Jeftić iz Bijeljine i Nataši Heleta iz Novog Goražda - kazala je.

(FENA/dg)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook