VIDEO/ NEŠTO DRUGAČIJI DREAM TEAM

Upoznajte najveće alkose u historiji fudbala: 'Puno love sam potrošio na piće, žene i aute! Ostatak sam spiskao!'

Sport30.10.14, 11:50h

Upoznajte najveće alkose u historiji fudbala: 'Puno love sam potrošio na piće, žene i aute! Ostatak sam spiskao!'
Svijet nogometa ima razne izbore najboljih. Stalno smo suočeni s izborom najboljeg igrača, napadača, vratara do najboljih bekova i najkorisnijih igrača raznih liga i natjecanja. Ovaj izbor je nešto drugačiji, donosimo sedam igrača, ali koji su uz nogomet imali jedan veliki problem

Ovo je izbor nogometnih 'cugera', nogometaša koji su uz napucavanje lopte po nogometnim travnjacima voljeli i zaviriti u časicu. Njihov talent nije uništio niti alkohol, svejedno su uspjeli igrati na vrhunskoj razini. Bili su jednostavno - nogometni genijalci.

No, mogli su postići i mnogo više, posebice zadnji čovjek u našoj nogometnoj priči - Dinamova legenda Štef Lamza. No, krenimo redom.


 

George Best (1946-2005)

 





Maradona good, Pele better, George Best - transparent je u čast genijalca iz Sjeverne Irske koji je bio ikona navijača Manchester Uniteda. Godinama je bio najbolji strijelac kluba, ali noćni život mu je usporio karijeru.
 

Legendarne su njegove izjave poput - 'Puno novca sam potrošio na piće, žene i brze automobile. Ostatak sam spiskao', 'Neko vrijeme uspio sam odvojiti se od alkohola i žena. Bilo je to najdužih 20 minuta u životu' i 'Prestao sam piti, ali samo kada sam spavao.'
 

One najbolje oslikavaju život nogometaša koji je umro u 59. godini. Nije mu pomogla niti transplantacija jetre tri godine ranije, samo je nastavio još 'cugati'. Na posljednji ispraćaj mu je stiglo 100.000 ljudi.


 

Garrincha (1933-1983)
 



Rođen je sa lijevom nogom savijenom prema unutra i desnom nogom koja je bila 6 centimetara kraća, ali to ga nije smetalo da bude jedan od najboljih nogometaša svih vremena. Mnogi smatraju da je bio i bolji nogometaš od Pelea, vjerojatno najveći dribler koji je igrao nogomet. Svojim je potezima uveseljavao Brazil, osvojio i dva naslova svjetskog prvaka.
 

Zbog zdravstvenih problema uzrokovanih alkoholom, čak je hospitaliziran osam puta u godini pred smrt. Umro je u 49-toj od bolesti jetre zbog koje je pao u alkoholnu komu. Iza sebe je ostavio i najmanje 14-ero djece, barem za one za koje je znao. Otišao je u bijedi i razočaran, bio je fizički i psihički uništen čovjek, smatrao je da su ga svi zaboravili.
 

No, njegov sprovod je privukao milijune ljudi, a na jednoj su kući napisali - Garrincha, hvala što si živio.


 

Paul Gascoigne (1967 - )

 





Gazza je bio jedan od najtalentiranih nogometaša koje je Engleska imala. Briljirao je krajem 80-ih i početkom 90-ih na travnjaku ali je volio i sve druge moguće ovisnosti i poroke. Volio je jesti, kockati, drogu i - najviše alkohol. Nekoliko se puta lječio od alkoholizma, operirali su mu želudac.

Tijekom rehabilitacije mu je i triput stalo srce, pa su ga morali i oživljavati. Nedavno su engleski mediji zamolili zavapili da mu više nitko ne daje alkohol. Nažalost, prije par dana su ga opet odveli u bolnicu nakon novog pijanstva...


Ladislao Kubala (1927-2002)
 


 

Mađarskog majstora slovačkog podrijetla su navijači Barcelone izabrali za najboljeg igrača u klupskoj povijesti. Doduše, izbor je bio 1999. godine, dok Leo Messi je još bio klinac, ali Kubala je jedan od najboljih igrača svog doba.

Iz domovine je krajem 40-ih prebjegao na Zapad i pukim slučajem izbjegao smrt. Trebao je zaigrati za Torino na utakmici protiv Benfice, kada je cijela momčad poginula u padu zrakoplova, no zbog bolesti je propustio utakmicu. Zapeo je za oko Realu i Barceloni, čak je i mislio potpisati za 'kraljevski klub'. Barem tako legenda kaže, da su ga ljudi iz Barcelone 'presreli' pijanog na aerodromu i stavili na vlak za Barcelonu. Rekli su mu da ga vode u Madrid. Tek drugi dan, kada se otijeznio je shvatio da je potpisao ugovor s Barçom.

Kroz 11 godina je postao klupska legenda, a zanimljivo igrao je za pet reprezentacija. Čehoslovačku, Mađarsku, Španjolsku, te selekcije Katalonije i Europe.


Tony Adams (1966 - )

 




Priča o Tonyju Adamsu ima sretan završetak. Legendarni branič Arsenala i Engleske već je od ranih dana karijere obožavao pubove i pubske tučnjave, a s 30 godina je okrenuo novi list u životu i počeo se boriti protiv alkoholizma.
 

Njegova autobiografija 'Addicted' je postala pravi hit na 'otoku', a 2000. godine je osnovao 'Sporting Chance Clinic', dobrotvornu ustanovu koja daje podršku i liječenje sportašima s ovisnošću o alkoholu, drogi ili kocki.


Diego Armando Maradona (1960 - )

 





Cijeli svijet zna o Maradoninoj ovisnosti o kokainu, ali jedan od najboljih nogometaša svih vremena je u svoj biografiji otkrio kako je bio i pravi 'cuger'. Sam je priznao kako je mogao biti mnogo bolji igrač da nije svake večeri strusio bocu viskija.

I uz sve to, odveo je mali Napoli do dva naslova prvaka, a svojom je 'božjom rukom' pomogao Argentini da dođe do naslova svjetskog prvaka.

Nažalost, upravo je ovih dana iskočio novi filmić pijanog Maradone i njegove bivše zaručnice, gdje ga ona moli da je više ne tuče...


Stjepan Lamza (1940 - )
 



Priču o Stjepanu Lamzi zna svaki navijač Dinama. Ili bi je barem trebao znati. Legendarni Štef bio je jedan od predvodnika čuvene generacije koja je Dinamo odvela do jedinog europskog trofeja.

 

Na tom putu, Dinamo je preokrenuo 0:3 protiv Eintrachta u polufinalu Kupa velesajamskih gradova. Zagreb je bio u transu, slavili su 4:0, a Lamza je dobio čistu desetku u novinama za svoj nastup. Nakon utakmice dogovorio je i unosan transfer u inozemstvo.
 

Sljedeće jutro Stjepan Lamza pao je pijan s balkona na glavu i njegov se svijet srušio kao u sekundi. Trebala je godina dana da se oporavi, ali više nikad nije igrao kao ranije.
 

"Pušio sam četiri kutije cigareta dnevno. Puno sam pio. Igrao sam bez problema. Izvrsno sam igrao. To svi znaju", rekao je Lamza za kojeg kruži legenda da se prije utakmice sa Crvenom zvezdom u Beogradu tako napio, da je pitao suigrača Belina:
 

"Protiv koga mi to danas igramo?"

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook