MINISTAR ZUKAN HELEZ NAKON INTERVJUA NA DEPO PORTALU

Iako i dalje ne opravdavam obmane i neistine, odgoj mi nalaže da se izvinim pojedinim bh. novinarima

Front29.10.14, 10:05h

Iako i dalje ne opravdavam obmane i neistine, odgoj mi nalaže da se izvinim pojedinim bh. novinarima
Iako i dalje nikako ne opravdavam obmane i plasiranje u javnost bilo kakvih neistina, uključujući i one objavljivane o meni, odgoj mi nalaže da se izvinim zbog načina na koji sam, izrevoltiran, u spomenutom intervjuu okarakterisao pojedine novinare, navodi se u reakciji ministra Zukana Heleza
 
Nakon intervjua koji je u predizbornom periodu dao za DEPO Portal, pod naslovom "Da nisam ovakav, zbog medijskih tajkuna, kriminalaca i baraba, i ja i moja porodica davno bismo nastradali!", objavljenom 24. septembra ove godine, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez uputio je putem našeg medija javno izvinjenje pojedinim bh. novinarima koje je tpm prilikom pomenuo.
 
Izvinjenje ministra Heleza prenosimo u cjelosti:


S obzirom na to da je dio intervjua koji sam dao za DEPO Portal povodom Općih izbora 2014. godine u BiH, tačnije, moj odgovor na Vaše pitanje koje se odnosilo na pisanje i objave pojedinih medija o meni izazvao burne reakcije, putem Vašeg portala želim uputiti javno izvinjenje novinarima koje sam spomenuo, odnosno, one koje sam na bilo koji način uvrijedio u tom intervjuu.


Naime, izrevoltiran kontinuiranim pisanjem neistina o meni i istrajnosti pojedinih novinara, posebno Asafa Bečirovića, u iskonstruisanim napadima na moju ličnost, konstantno, a neosnovano prikazujući mene, moj rad i Ministarstvo na čijem sam čelu u negativnom kontekstu, u momentu davanja intervjua izrekao sam nekoliko uvreda na račun Bečirovića i Josipa Vrička, pri tom spomenuvši i Avdu Avdića, te Fahrudina Radončića.


Iako i dalje nikako ne opravdavam obmane i plasiranje u javnost bilo kakvih neistina, uključujući i one objavljivane o meni, odgoj mi nalaže da se izvinim zbog načina na koji sam, izrevoltiran, u spomenutom intervjuu okarakterisao pojedine novinare.


Također, naglašavam, da uveliko uvažavam novinarsku profesiju i novinare čiji rad se zasniva na njenim glavnim principima, a koji, između ostalog, podrazumijevaju tačnost i objektivnost, te da moje namjere nikako nisu bile omalovažiti bh.novinarstvo i ljude koji profesionalno obavljaju taj posao.

 

Uz očekivanje da ćete u cjelosti objaviti moje izvinjenje,

 

Srdačan pozdrav,

                                                                                               
MINISTAR

Zukan Helez

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook