FOTO/ Al Jazeera u posjeti izoliranoj zemlji

Svakodnevnica u Sjevernoj Koreji: Zavirite na drugu stranu 'zazidanog kraljevstva'

Hronika28.10.14, 14:42h

Svakodnevnica u Sjevernoj Koreji: Zavirite na drugu stranu 'zazidanog kraljevstva'
Ova izolirana zemlja se obično opisuje kao zatvorena za ostatak svijeta, ali vladajuća dinastija želi prikazati i drugu stranu.

Izvor: balkans.aljazeera.net

 

Početak je novog dana u prijestonici Sjeverne Koreje. Malo prije zore jedina svjetla koja su upaljena na ulicama u centru grada su ona koja osvjetljavaju dva velika portreta osnivača zemlje Kim II-sunga i njegovog sina Kim Jong-ila.

 

U tišini se polako okupljaju ljudi. Muškarac i žena obučeni u tamna odijela spuštaju se u centralni distrikt u kojem se nalaze zgrade i uredi ministarstava.

 

Autobusi su glavni izbor transporta u ovom dijelu Pjongjanga; stari i zahrđali iz 1960-ih dijele ceste s najnovijim vozilima. Unutra su tihi putnici zagledani kroz zamagljenje prozore.

 

Na glavnoj raskrsnici saobraćajna policajka na oku drži nekoliko automobila koji proaze kroz ulice Pjongjanga. Vojnički salutira vozilima koja imaju vladine registracije. Gužve u sobraćaju su rijetke.

 

U centru grada je trg Kim II-sunga, jedno od najpoznatijih obilježja komunističke države. Trg služi kao scena za vojne parade i tu stotine hiljada odanih građana skandiraju liderima Sjeverne Koreje tokom državnih slavlja.

 

Sjeverna Koreja se često opisuje kao "Zazidano kraljevstvo" - zemlja gdje se krše ljudska prava, zemlja radnih kampova, gladi i pretjerivanja dinastije Kim.

 

Ali, u prijestonici Sjeverne Koreje postoji druga strana koju vladini ljudi pokazuju novinarima, turistima i investitorima - ona koja je nalik rastućem modernizmu. Stare zgrade napravljene 1980-ih zamijenjuju se modernim.

 

Većina stanovnika koristi mobilne telefone. U lokalnoj školi izabranoj za posjetu učenici recitiraju Hamleta, umjesto Staljina. Vladini dušebrižnici se sve vrijeme trude da istaknu da ove promjene nisu reforme sistema, nego samo novi potezi koji će ga poboljšati.

 

(balkans.aljazeera.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook