VRHUNSKA UMJETNOST U SARAJEVU

Započeo Sonic Studio: Peter Ablinger pred bh. publikom od 27. do 30. oktobra

Kultura25.10.14, 14:36h

Započeo Sonic Studio: Peter Ablinger pred bh. publikom od 27. do 30. oktobra
Preko 30 muzičara uključeno je u produkciju koncerta Weiss/Weisslich Petera Ablingera... Javnim intervjuom sa Ablinergom započinje program Studija, 27. oktobra u 19 sati, a potom slijede radionice, koncerti, performans i izložba.

 

U narednoj semici Muzička akademija u Sarajevu, Francuski institut u BIH i Goethe-Institut predstavljaju prvi ciklus projekta Sarajevo Sonic Studio 2014. godini u saradnji sa čuvenim kompozitorom Peterom Ablingerom. Zahvaljujući podršci Francusko-njemačkog kulturnog fonda, publika će njegovo djelo upoznati kroz javni razgovor, predavanja, majstorske radionice, performans, koncert i izložbu posvećenu njegovim instalacijama.
 

Peter Ablinger (rođen 1959. u Austriji, živi u Berlinu) jedan je od najinovativnijih i najutjecajnijih kompozitora današnjice. U području Nove muzike, prozveo je opus najšireg opsega -  od orkestralnih djela i opere do instalacija.

 

Svi veći internacionalni festivali, uključujući Berlinsko bijenale, Venecijansko bijenale, Holland Festival, Triennale Köln i Carnegie Hall New York, redovito predstavljaju njegova djela. Njegova izdanja uključuju više od trideset nosača zvuka i mnogobrojne autorske tekstove u časopisima, knjigama i umjetničkim antologijama. Njegov rad je popraćen i nagradama kao što su Andrzej-Dobrowolski-Kompositionspreis (2008) i Deutschen Klangkunstpreis (2010). Bio je kustos i ko-kustos festivala Donaueschinger Musiktage i Festival Conceptualisms Akademie der Künste, Berlin (2003), i Turning Sounds u Varšavi i Hörsturz u Berlinu (2005).
 

U ponedjeljak, 27. oktobra, u 19 sati, Studio Ablinger započinje javnim razgovorom sa Ablinegrom koji će se baviti problemima umjetnosti koja podrazumijeva oblikovanje zvuka, bila to muzika, konceptualna i dramska umjetnost, i odnosnom umjetničkog sadržaja i fizičkog medija u kojem se on realizuje. Razgovor će voditi Amila Ramović, a publika je pozvana da učestvuje.
 

U utorak, 28. oktobra, u 10 sati započinje majstorska radionica sa Ablingerom, a u 19 sati je koncertno predstavljanje recentne produkcije mladih kompozitora iz regije, u programu Studio in Concert.


Iste večeri, u 20:30 sati, bit će otvorena izložba Petera Ablingera u Hanikahu Gazi Husreve-begove medrese koja će predstaviti njegove zvučne i konceptualne instalacije.
 

Narednog dana, sa početkom u 19 sati, u Galeriji Java bit će održan performans Echtzeit/Real Time Petera Ablingera u kojem če učesvovati čelistica Lucija Gregov, a u 20 sati u galeriji BKC slijedi koncerni performans Weiss Weislich/Bijelo Bjeličasto, sa preko 30 muzičara sa Muzičke akademije.
 

U uvjerenju da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, ulaz na sve događaje je slobodan do popunjenja kapaciteteta, a Muzička akademija ostavlja mogućnsot rezervacije mjesta putem kontakata Studija /e-mail: [email protected]; FB: Sarajevo Sonic Studio te SMS-om na broj telefona: +387 60 322 6650 ).

 

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook