IZNENAĐENI ODLUKOM

Tužilaštvo BiH uložit će žalbu na ukidanje pritvora u predmetima Meso i Gibraltar

Front25.10.14, 13:13h

Tužilaštvo BiH uložit će žalbu na ukidanje pritvora u predmetima Meso i Gibraltar
Tužilaštvo BiH je nezadovoljno odlukama Suda BiH da pusti na odbranu sa slobode osumnjičene u akcijama kodnog naziva Meso i Gibraltar

Iznenađeni su izjavama kako Sud nije bio upoznat sa dokazima i provedenim aktivnostima, te javnosti napominju da su obje ove aktivnosti provedene po naredbama Suda BiH, koji je izdao naredbe za vršenje pretresa i realizaciju aktivnosti u kojima su uhićeni navedeni osumnjičeni. (Samo u predmetu Gibraltar, bilo je 17 pismenih i 3 usmene naredbe Suda). U predmetu Lijanović i dr. Sud BiH je već bio odredio i produžio pritvor, tako da je Sud jučer sam ukinuo svoju odluku.

 

Tužilaštvo BiH smatra da ima dovoljno dokaza za procesuiranje osumnjičenih u oba predmeta, koji su pod istragom zbog višemilionskog kriminala, a u predmetu Gibraltar, nezakonitosti i finansijske malverzacije su utvrdile i zemlje Europske unije, Austrija i Slovenija. Smatramo da se ovim dešavanjima ugrožava borba protiv korupcije i ne šalje dobra poruka građanima Bosne i Hercegovine.

 

Tužiteljstvo BiH poručuje da i dalje neće biti nedodirljivih i da ovo neće ugroziti borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma, te još jednom napominjemo da u tužiteljstvu nema i neće biti montiranih procesa, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook