GLAVNI ODBOR SDP-A DONIO ODLUKU

Kongres 6. decembra, Zlatko Lagumdžija nije podnio ostavku ali jeste Denis Bećirević!

Front25.10.14, 22:49h

Kongres 6. decembra, Zlatko Lagumdžija nije podnio  ostavku ali jeste Denis Bećirević!
Na sjednici Glavnog odbora Socijeldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine vodi se žestoka rasprava o vanrednom Kongresu i načina izbora novog rukovodstva. Većina članova odbacila plan o vanrednom kongresu, rasprava se nastavlja

 

22:40  Novinarima se, kako izvještava"Avaz" sa lica mjesta,  obratio i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija koji je najavio da će vanredni kongres biti održan 6. decembra u Sarajevu, a na njemu će biti izabrano novo rukovodstvo SDP-a. Također, na tom kongresu, kako je rekao Lagumdžija, doći će do izmjena statuta, a nakon toga će novoizabrano rukovodstvo imati vremena da organizira redovni kongres stranke.  Lagumdžija je, ocjenivši sjednicu uspješnom,  na presu izjavio:

 

- Bilo je više inicijativa. Jedna se odnosila da se dužnosti razriješi Predsjedništvo SDP-a, međutim ona nije dobila većinu. Bilo je inicijativa da se pokrene razješenje dužnosti i predsjednik stranke, ali ni to nije dobilo podršku. Denis je legitimno imao mogućnost da svoju inicijativu obrazloži Glavnom odboru. Međutim, on je trebao izaći sa prijedlogom koji će imati potreban kapacitet. Mojom ostavkom bi SDP upao u pravni vakum. Ja to nisam mogao dozvoliti.

 

Na pitanje novinara da li se plašio totalnog kraha u SDP-u Lagumdžija je kazao da je tu bojazan imao do ove današnje sjednice.

 

- Plašio sam se da dođemo u situaciju da nemamo dvije trećine za odluke koje su nam potrebne. Također, plašio sam se nejedinstva u Predsjedništvu SDP-a, do svega ovoga nije došlo. Smatram da su današnje odluke koje su izglasane dvoterćinskom većinom veliki korak ka jedinstvu SDP-a. SDP jest doživio težak uradac, ali danas se vidjelo da smo se ponovo digli.

 

22.30 SDP će 6. decembra održati vanredni Kongres stranke, tako je odlučeno na maratonskoj sjednici Glavnog odbora SDP-a.

 

Na vanrednomKongresu bi trebalo biti izabrano kompletno rukovodstvo SDP-a. 

 

Pred kraj sjednice je Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a, podnio ostavku na tu funkciju. Novinarima je nakon izlaska iz sale Općine Centar kazao kako je to učinio, jer je predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija odbio odstupiti s funkcije.

 

Izjavio je kako je  pred Glavnim odborom podnio neopozivu ostavku jer je od predsjednika Zlatka Lagumdžije tražio da u skadu sa članom 75 statuta on podnese ostavku no, kako je dodao, Lagumdžija nije imao sluha za ovaj prijedlog .

 

Bećirović je rekao kako se boji da SDP ide u pogrešnom pravcu, a to je pravac izrežiranog kongresa. On je naglasio kako je na Glavnom odboru govorio kao čovjek koji je na netom održanim izborima ostvario najbolji rezultat u SDP-u, te da je dobio čak tri puta više glasova od Lagumdžije. Dodao je i kako se Lagumdžija služio različitim metodama te da je nastojao da skreće pažnju sa suštinskih prijedloga članova SDP-a.

 

- Ima jedan broj ljudi koj žele da izigraju volju destina hiljada članova i simpatizera SDP-a, kazao je Bećirović, kazavši kako se najvjerovatnije ide na varijatnu o donošenju odluke o održavanju vanrednog, pa onda redovnog kongresa stranke.

 

18:36 Održavanje redovnog ili vanrednog Kongresa i dalje je tema Glavnog odobra SDP-a koji je zatvoren za javnost.

 

 - Diskusija se vodi oko karaktera predstojećeg Kongresa, odnosno da li bi on trebao ići u redovnom ili vanrednom zasjedanju - kazala je za Agenciju FENA član Glavnog odbora SDP-a Lidija Korać.

 

Kako se moglo saznati u pauzama sjednice, jedan dio delegata zalaže se za redovan Kongres, drugi za vanredni, dok treći traže održavanje prvo vanrednog nakon kojeg bi uslijedio i redovni.

 

Objašnjeno je, razlika između redovnog i vanrednog Kongresa je u vremenu pripreme. Za prvi je potrebno 60  dana, a za drugi tri sedmice.

 

- Treba nam istinska i sveobuhvatna reforma u SDP-u i to kadrovska, organizaciona i svaka druga. Protiv sam brzopletog Kongresa u roku od 30 dana. Mislim da čitav proces treba spustiti na niži nivo članstva i općinskih organizacija. Najvažnije je da prekinemo sa praksom da se o ključnim pitanjima odlučuje na vrhu stranke. To je sada najvažnije - kazao je član Glavnog odobra Denis  Bećirović.

 

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić kazao je kako je on za vanredni kongres „nakon čega bi krenuli u nešto što se zove opravak SDP nakon posljednjih izbora“.

 

Članovi Glavnog odobra SDP-a kažu da „atmosfera na sjednici Glavnog odbora je demokratska, a svi članovi imaju želju da se dođe do najboljih rješenja“.

 

 

- Mi prije svega moramo izaći sa jasnim stavovima da li ovaj predsjednik i rukovodstvo stranke uživaju povjerenje Glavnog odbora ili ćemo ići sa prijedlogom novog rukovodstva za Kongres - kazao je član GO Mahmut Alagić.

 

 

16:15 U Sarajevu je u toku sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP BiH) koja je zatvorena za javnost. Član glavnog odbora Ivo Divković kazao je u izjavi za Agenciju FENA da se još uvijek vodi rasprava o održavanju vanrednog Kongresa SDP-a.

 

- I jedna i druga inicijativa ima određeni legitimitet. Jedan broj delegata glavnog odbora smatra da treba brzo rješavati stvar putem vanrednog Kongresa. Ne treba se odugovlačiti sa Kongresom, sasvim sigurno, ne duže od dva mjeseca - kazao je Divković.

 

On je mišljenja da Kongres treba puno bolje pripremiti, nego što bi bio pripremljen vanredni Kongres.

 

Istakao je da je SDP u ove izbore ušla kao „velika“ multietnička stranka ali iza ovih izbora nisu ostvarili ni jedan izborni cilj.

 

- Rekao sam da javnost očekuje puno od Glavnog odbora i da mi ne možemo izaći odavde bez konačnih rješenja. Nažalost, izgubili smo izbore, izgubili vjerodostojnost, izgubili smo našu prepoznatljivu socijaldemokratiju - kazao je Divković, naglašavajući da je upitna multietničnost stranke jer je, kako kaže „Hrvata u SDP-u je jako malo".

 

 

15:35  Kako saznaje „Avaz“, brojni članovi Glavnog odbora SDP-a na današnjoj sjednici su jasno i precizno od predsjednika stranke, Zlatka Lagumdžije, te članova Predsjedništva tražili da se odrede po tome da li će podnijeti ostavke. To je, kako smo saznali, uvjet za odluku Glavnog odbora o redovnom ili vanrednom Kongresu.

 

Međutim, Lagumdžija se o ovome još nije očitao. Novinarima se u međuvremenu obratio član Glavnog odbora, Mahmut Alagić, koji je kazao kako se mora utvrditi hoće li predsjednik Lagumdžija podnijeti ostavku, a ako to ne bude uradio, onda bi Glavni odbor o svemu tome trebao glasati.

 

- Odluka o vanrednom ili redovnom Kongresu će upravo od toga ovisiti. Mi na koncu moramo pred članovima SDP-a, odnosno javnosti, izaći sa jasnim stavovima da li ovo rukovodstvo uživa povjerenje Glavnog odbora – kazao je Alagić, koji je dodao da se tokom većeg dijela sjednice raspravljalo o ukupnoj odgovornosti predsjednika i Predsjedništva stranke.

-

 

14:43  Novinarima se obratio Ante Domazet i kako je naglasio,  na sjednici se već  glasalo se o izmjeni dnevnog reda današnje sjednice GO i tačka "održavanje vanrednog Kongresa" je preimenovana u "održavanje Kongresa". 

"Rasprava i odluka GO će odrediti sadržaj Kongresa, hoće li biti redovni ili vanredni. Lično se zalažem da to bude redovni Kongres, jer smatram da dubina krize u kojoj se SDP sada nalazi zahtijeva temeljite izmjene i obnovu partije u smislu demokratizacije i osposobljavanja da mobilizira novo članstvo i aktivira postojeće članstvo", izjavio je Domazet. 

Redovni Kongres bi se mogao održati u naredna tri-četiri mjeseca, ukoliko bude donesena takva odluka, smatra Domazet, a do tada treba izvršiti temeljite pripreme izbora unutar SDP-a, poraditi na reevidenciji članstva, mobilizaciji članstva, izmjenama Statuta i programa SDP-a te davanju prijedloga za nove organe stranke po načelu "jedan član jedan glas". 

Po njemu atmosfera na sjednici je demokratska, ali da postoji argumentacija i kontra argumentacija u vezi s tim da li treba održati redovni ili vanredni Kongres.


Inače, tokom glasanja o izmjeni naziva tačke dnevnog reda koja se odnosi na karakter Kongresa, 46 članova GO je bila protiv toga da se tačka odnosi na vanredni Kongres, a 26 je bilo za to. 

14.00  Iz zgrade je izašao član Predsjedništva SDP-a Hamdija Lipovača, međutim s obzirom na to da nije davao izjave za medije ostaje nejasno da li je on definitvno napustio zasjedanje GO ili će se vratiti na sjedicu.

 

13.45: Na sjednici GO traje žeštoka rasprava. Tuzlanski SDP, potpomognut Krajišnicima, protiv vanrednog kongresa na način kako je to predložilo Predsjedništvo partije.

 

13.30: U toku je sjednica Glavnog odobra. Kako se saznaje početak u zanku napete atmosfere, polemika, svađa i na ivici mogućih incidenata.

 

Očekuje se da Glavni odbor izglasa da u najkraćem roku bude održan vanredni kongres SDP-a, na kojem će se birati novo rukovodstvo te izmijeniti stranački statut.


Visoki funkcioneri SDP-a Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać imenovani su u grupu koja će napraviti radnu verziju Statuta.



Član Glavnog odbora stranke Selim Bešlagić kazao je novinarima prije početka današnje sjednice da ne postoji vanredni kongres nego bi trebao biti održan redovni kongres jer ne postoji statutarna odredba po kojoj bise mogao održati vanredni kongres.


On smatra da nema vanredne situacije sa aspekta države i ako je bilo takve situacije to onda bilo u februaru kada su se dogodili masovni protesti građana koji su rezultirali paljenjem nekoliko zgrada institucija.


Dodaje da se kongres mora pripremiti te zaključuje da SDP-u treba izvještajni kongres na kome će se podnijeti referati o svemu šta je rukovodstvo SDP-a uradilo kako bi se došlo do rješenja za SDP BiH.



Ostavke na fukcije u SDP-u ranije su podnijeli Nermin Nikšić, Lidija Korać, Damir Hadžić, Saša Magazinović, Hamdija Lipovača i drugi visoki zvaničnici, a Bešlagić kaže da ih podržava samo ako su podnesene iz moralnih razloga i zbog loših rezultata stranke na oktobarskim izborima. 



Generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić smatra da bi današnja sjednica trebala opredijeliti daljnji tok djelovanja stranke budući da je Predsjedništvo SDP-a podržalo stav da se organizira vanredni kongres stranke.



- Ovakvi izborni rezultati se ne mogu smatrati redovnom procedurom te ćemo danas vidjeti raspoloženje članova Glavnog odbora. Ukoliko se Glavni odbor opredijeli za vanredni kongres,  Predsjedništvo stranke je da se odbiju ostavke - pojašnjava Nikšić.



Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, smatra da treba biti održan vanredni kongres i to da bude održan u narednih četrdesetak dana poštujući statutarnu proceduru nakon čega bi se krenulo u oporavak SDP-a nakon posljednjih izbora.
 

Pojasnio je da oporavak podrazumijeva da članstvo SDP-a i organi stranke izaberu novo rukovodstvo no podvlači da ne zna ko će biti dio novog rukovodstva, ali je kazao da dio rukovodstva neće biti aktuelni predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija koji prisustvuje današnjoj sjednici Glavnog odbora.
 

Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirević rekao je da su ovoj stranci potrebne istinske reforme, kadrovske, ali i svake druge.
 

- Ja sam protiv brzopletog vanrednog kongresa i smatram da se stvari trebaju spustiti na općinske i kantonalne organizacije. Tu treba prekinuti s praksom da se sve donosi u vrhu stranke - kazao je Bećirević, komentirajući ponuđene ostavke njegovih kolega ističe da su ostavke trebale biti podnijete na sjednici Glavnog odbora.
 

Potpredsjednik Glavnog odbora Jasmin Imamović naglasio je da prije svega treba poštovati statut stranke.
 

- Nadam se da ćemo svi imati jednaku priliku da iznesemo stavove i mišljenja o stanju u stranci i o tome koji je najbolji put ka jačanju SDP-a - istakao je Imamović.
 

Dodaje da sebe ne vidi kao novog predsjednika SDP-a, te nije htio komentirati zašto je u ponedjeljak napustio maratonsku sjednicu Predsjedništva SDP-a.
 

Inače, sjednica Glavnog odbora koja se održava u sali Općine Centar zatvorena je za javnost, a Glavni odbor donosi odluke natpolovičnom većinom prisutnih na sjednici.

 

 

(FENA/dh)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook