Akcija 'Golf' protiv automafije

Do sad uhapšeno 15 osoba, oduzeta vozila, droga, novac i oružje

Hronika24.10.14, 18:12h

Do sad uhapšeno 15 osoba, oduzeta vozila, droga, novac i oružje
U okviru združene policijske akcije kodnog naziva “Golf”, pripadnici policijskih timova MUP-a ZDK u jutarnjim satima su izvršili istovremene pretrese na osamnaest lokacija na području Zenice i na jednoj lokaciji na području Viteza.

 



Pretresi su nastavljeni u toku dana kada su nastupila i lišenja slobode lica, koja se sumnjiče za otuđenje putničkih vozila, zloupotrebu opojnih droga, nelegalno posjedovanje oružja i iznude.


Aktivnosti koje su dosad poduzete u okviru ove akcije rezultirale su lišenjem slobode petnaest lica, pronađena su i oduzeta dva putnička vozila, određena količina opojnih droga, novca, oružja i municije, veći broj mobilnih aparata i ‘sim kartica’, dijelovi putničkih vozila, te alat za krivotvorenje oznaka na vozilima, kao i drugi predmeti za koje se sumnja da potiču iz krivičnih djela počinjenih od strane lica lišenih slobode.



Na navedenim lokacijama obavljeni su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostorija, vozila i pokretnih stvari s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.



Policijski timovi su jutros na svim lokacija otkrili lica koja su predmet akcije, lišili ih slobode, a nakon izvršenih pretresa privedeni su u službene prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, gdje je nad njima zavedena kriminalistička obrada.



U akciji “Golf” angažovano je preko stotinučetrdeset policijskih službenika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Tuzlanskog kantona, a akcija je isključivo usmjerena na lociranje i lišenje slobode lica koja se sumnjiče za krađu putničkih vozila, zloupotrebu opojnih droga, nelegalno posjedovanje vatrenog oružja i drugih krivičnih djela.



Tokom akcije nadzor i rad policijskih službenika koordinirao je pratio tim tužilaca Kantonalnog tužilaštva ZDK za područje Zeničko-dobojskog kantona i Srednjobosanskog kantona, dok aktivnosti u Tuzlanskom kantonu prati i nadzire tim tužilaca Kantonalnog tužilaštva TK.



Policijskih timovi, koji sudjeluju u akciji “Golf”, nastavljaju sa aktivnosti koje se poduzimaju po nalozima i uputama tužilačkog tima Kantonalnog tužilaštva ZDK, koji i rukovodi aktivnostima što se poduzimaju na području Zeničko-dobojskog kantona.



Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje, saopćeno je Agenciji FENA, iz Odjela za javnost policije MUP-a ZDK.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook