VIDEO/ UBIO JEDNOG VOJNIKA

Dramatična snimka: Poludjeli terorist napao kanadski parlament pa poginuo

Hronika23.10.14, 23:02h

Dramatična snimka: Poludjeli terorist napao kanadski parlament pa poginuo
Policija u Ottawi objavila je niz dosad neviđenih snimki nadzornih kamera oko parlamenta

Pomahnitali napadač koji je u srijedu ubio kanadskog vojnika Nathana Cirilla (24) kod spomenika žrtvama rata u Ottawi, a zatim se naoružan uputio u zgradu parlamenta gdje je otvorio vatru, želio je putovati u Siriju, ali mu je prijava za putovnicu kasnila zbog sumnji u ekstremizam, objavila je danas policija na konferenciji za novinare.

 

Michael Zehaf-Bibeau (32), kojeg je u parlamentu ustrijelio i ubio umirovljeni policijski narednik Kevin Vickers (58), nije bio među 90 osoba pod nadzorom vlasti, ali je tražio putovnicu i planirao otputovati u Siriju.

 

Od policije je zatražena dodatna sigurnosna provjera nakon prijave za putovnicu, ali ubojica nije bio stavljen pod nadzor.

 

- Odgađanje izdavanja putovnice zbog istrage bio je dio njegove motivacije koja stoji iza napada na parlament u Ottawi. Iako njegova prijava nije odbijena, samo odgođena zbog istrage - kazao je šef policije Bob Paulson na konferenciji za novinare.

 

Njegovu želju za odlaskom u Siriju vlastima i medijima danas je otkrila njegova majka.

 

- Plačem za žrtvama pucnjave, ali ne i za svojim sinom - kazala je.

 

Michael Zehaf-Bibeau imao je kanadsko državljanstvo, ali isto tako i libijsko, otkrili su iz policije.

 

Šef policije također je otkrio da je e-mail Zehafa-Bibeaua pronađen na kompjuteru osobe osuđene za zločine povezane s terorizmom u Kanadi.

 

Policija je ustvrdila da je djelovao sam i da pucnjava nije povezana s ubojstvom drugog vojnika u ponedjeljak u Quebecu.

 

Kanadski premijer Stephen Harper od danas je stavljen pod 24-satnu policijsku zaštitu.

 

Također, objavljena je i videosnimka nadzornih kamera koja prikazuje cijeli krvavi pohod napadača kojeg navodno povezuju s terorističkim grupama, iako ta informacija još uvijek nije potvrđena.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook