NAFTA, REKETIRANJA I OTKUPNINE

Islamska država je najbolje finansirana teroristička organizacija na svijetu

Hronika23.10.14, 20:53h

Islamska država je najbolje finansirana teroristička organizacija na svijetu
Grupa Islamska država (IS) "vjerovatno je najbolje financirana teroristička organizacija" zahvaljujući prihodima od nafte, reketiranja i otkupnina, izjavio je u četvrtak američki podsekretar u ministarstvu financija zadužen za borbu protiv terorizma

- Izuzev nekih terorističkih organizacija koje podržavaju razne države, grupa Islamska država je vjerovatno najbolje financirana teroristička organizacija s kojom se suočavamo - kazao je David Cohen u jednom govoru održanom u Washingtonu.

 

Eksploatacija nafte s naftnih polja u Siriji i Iraku, koja se prodaje na crnom tržištu, donosila je organizaciji od polovine june oko milion dolara dnevno, ocijenio je David Cohen u govoru održanom u studijskom centru Carnegie Endowment for International Peace.

 

On je kazao da se nafta prodaje Kurdima u Iraku koji je zatim prodaju Turskoj, ali je dodao da su se turske i kurdske vlasti u Iraku "obavezale da će se boriti protiv krijumčarenja nafte". On je kazao također da ima znakova da se ova nafta prodaje i sirijskom režimu Bašara el-Asada.

 

Cohen je kazao da su nedavni vojni udari "počeli da smanjuju sposobnosti IS-a da stvara dohodak od krijumčarenja".

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook