Nakon novih preliminarnih rezultata izbora

Kako će izgledati novi sastav Parlamenta BiH: SDA sa deset mandata najjača stranka

Front23.10.14, 12:34h

Kako će izgledati novi sastav Parlamenta BiH: SDA sa deset mandata najjača stranka
Po jednog zastupnika više u Predstavničkom domu PS BiH u odnosu na dosadašnji saziv imat će SDS - pet i HDZ BiH - četiri, dok će Demokratska fronta kao nova politička stranka imati pet zastupnika, a parlamentarne će biti BPS i Stranka demokratske aktivnosti.

Stranka demokratske akcije (SDA) trebala bi imati devet zastupnika iz bh. entiteta FBiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA) nakon najnovijih preliminarnih, nezvaničnih i nepotpunih rezultata općih izbora koje je objavila Centralna izborna komisija BiH nakon obrađenih glasova pristiglih putem pošte, odsustva, mobilnih timova, diplomatsko-konzularnih predstavništava i potvrđenih glasačkih listića.

 

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji broji 42 zastupnika, od čega ih je 28 iz bh. entiteta FBiH, a 14 iz bh. entiteta RS, SDA će imati i jednog zastupnika iz Republike Srpske, što znači da će Bošnjaci imati bar jednog predstavnika iz tog bh. entiteta.

 

Tako će SDA imati ukupno deset zastupnika u ovom domu PS BiH što će tu stranku učiniti najjačpom političkom strankom na razini BiH s obzirom na to da je povećala zastupljenost u najvišem zakonodavnom tijelu BiH za čak četiri zastupnika: tri iz bh. entiteta FBiH, a jednog iz bh. entiteta RS. SDA je u dosadašnjem sazivu imala sedam zastupnika, a svi su bili iz bh. entiteta FBiH.

 

DF nova parlamentarna stranka

 

Pet zastupnika, i to iz bh. entiteta FBiH u Predstavničkom domu PS BiH imat će Demokratska fronta, nova politička stranka, koja do sada nije imala predstavnika u najvišem zakonodavnom tijelu BiH, odnosno nije uopće participirala kao parlamentarni politički subjekt na političkoj sceni BiH.

 

Hrvatska demokarstka zajednica BiH (HDZ BiH) imat će četiri zastupnika iz bh. entiteta FBiH, što je za jedan više nego u dosadašnjem sazivu - imala tri.  Isti broj zastupnika, četiri, kao i u dosadašnjem sazivu, imat će Savez za bolju budućnost (SBB).

 

Najveći gubitnik je Socijaldemokratska partija (SDP), koja je izgubila čak pet zastupničkih mandata, što je više od polovine nego što je imala u dosadašnjem sazivu u Predstavničkom domu PS BiH. Umjesto dosadašnjih osam, SDP će imati svega tri zastupnika što je minimalni broj kako bi neka stranka imala svoj zastupnički klub.

 

Isti broj zastupnika kao i u dosadašnjem sazivu, jednog, imat će HDZ 1990.

 

Kao novi politički subjekti u Predstavničkom domu PS BiH sa po jednim zastupnikom iz bh. entiteta FBiH bit će Stranka demokratske aktivnosti i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS).

 

SNSD ima najviše zastupnika iz bh. entiteta RS

 

Najveći broj zastupnika iz bh. entiteta RS u Predstavničkom domu PS BiH imat će Savez nezavisnih socijaldemokarta (SNSD) - šest, iako je to dva manje u odnosu na dosadašnje stanje. SNSD je u odlazećem sazivu imao osam zastupnika.

 

Srpska demokratska stranka (SDS) imat će jednog zastupnika više u odnosu na dosadašnji saziv, odnosno pet. Do sada je SDS u Predstavničkom domu PS BiH iz bh. entiteta RS imao četiri zastupnika.

 

Po jednog zastupnika i dalje će imati DNS, kao i PDP, ali sada u koaliciji sa NDP-om.

 

Bez zastupnika u Predstavničkom domu PS BiH ostat će pet stranka iz bh. entiteta FBiH i to Stranka za BiH (SBiH), koja je do sada imala dva, te Hrvatska stranka prava (HSP) BiH, Narodna stranka Radom za boljitak (NSRB) i Demokratska narodna zajednica (DNZ) BiH.

 

U Predstavničkom domu PS BiH u dosadašnjem sazivu participiralo je 13 političkih stranaka, a u novom će parlamentarno biti 12 stranaka.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook