Pedeset godina književnog rada

Nagrada 'Skender Kulenović' dodijeljena Ismetu Bekriću

Kultura22.10.14, 21:10h

Nagrada 'Skender Kulenović' dodijeljena Ismetu Bekriću
Zbog nedostatka finansijskih sredstava ove godine nije raspisan konkurs za najbolji roman, već je književna nagrada „Skender Kulenović“ dodijeljena Ismetu Bekriću za životno djelo, odnosno 50 godina književnog rada

 

Ovogodišnju književnu nagradu „Skender Kulenović“ dobio je dječiji pisac Ismet Bekrić za svoj višegodišnji književni rad.

 

Nagradu mu je uručio načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić, zahvaljujući kome je i održana ovogodišnja 16. po redu tradicionalna književna manifestacija „Dani Skendera Kulenovića“, jer je podrška sa federalnog i kantonalnog budžeta izostala.

 

Zbog nedostatka finansijskih sredstava ove godine nije raspisan konkurs za najbolji roman, već je književna nagrada „Skender Kulenović“ dodijeljena Ismetu Bekriću za životno djelo, odnosno 50 godina književnog rada.

 

Upitno je bilo i samo održavanje ovogodišnje tradicionalne književne manifestacije posvećene bosanskopetrovačkom i bh. književnom velikanu Skenderu Kulenoviću.

 

- Kako mi ove godine nismo imali nikakva saznanja da ćemo dobiti bilo kakvu financijsku potporu sa federalnog nivoa, a kako smo imali samo obećanja sa kantonalnog nivoa, načelnik Općine Bosanski Petrovac je na neki način sazvao Organizacioni odbor i rekao da odradimo nešto, da se manifestacija ne ugasi - kazao je predsjednik Organizacionog odbora Edin Mašić.

 

- To je nekoliko hiljada maraka, to su nikakvi novci za ovako važnu stvar. Tako da smo mi to sa zadovoljstvom odvojili i evo bilo je lijepo, u jednoj skromnoj atmosferi. Izostala je ove godine novčana nagrada, ali mislim da ona ni onima koji je dobiju ne znači puno - kazao je načelnik Hujić.

 

Za prestižnu nagradu bili su nominirani pored Bekrića, još i Ibrahim Kajan, te Husein Dervišević. Bekrić nije krio zadovoljstvo zbog toga što je ona pripala baš njemu.

 

- Za mene kao čestog gosta „Skenderovih dana“ i kao pisca, koji godinama piše za djecu, i koji je i drugovao sa Skenderom na Kozari, kad je on već bio bard književnosti, a ja mladi pjesnik, ova nagrada predstavlja jedan trenutak radosti i podstreka i za dosadašnji, a i za budući rad - istakao je Bekrić.

 

Svečanost su uveličali pisci Mehmed Smajić, Senudin Jašarević i Husein Dervišević, koji su govorili svoje stihove, te učenice srednje i muzičke škole u Bosanskom Petrovcu, kao i Duhački orkestar iz Bihaća.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook