Poslovanje BHRT-a na granici likvidnosti

Naplata RTV takse u stalnom padu, do kraja godine prihod BHRT-a bit će manji za tri miliona KM!

Mediji22.10.14, 17:43h

Naplata RTV takse u stalnom padu, do kraja godine prihod BHRT-a bit će manji za tri miliona KM!
Uprkos činjenici da su ostvarene uštede na svim stavkama veće od dva miliona KM u tekućoj godini, poslovanje BHRT-a je na granici likvidnosti, saopćio je Upravni odbor BHRT-a nakon sjednice


Upravni odbor BHRT-a informiran je na današnjoj sjednici da naplata RTV takse bilježi stalni pad, a procjenjuje se da će po ovom osnovu do kraja 2014. godine prihod BHRT-a biti manji za više od tri miliona KM.

 

U tom smislu, zatraženo je od menadžmenta da poduzme sve mjere da bi se finansijski problem ublažio i da se ne bi ugrozila misija javne radio televizije.

 

Uprkos činjenici da su ostvarene uštede na svim stavkama veće od dva miliona KM u tekućoj godini, poslovanje BHRT-a je na granici likvidnosti, saopćio je Upravni odbor BHRT-a nakon sjednice.

 

Svjesni izuzetno teške finansijske situacije, Upravni odbor zatražio je od menadžmenta hitnu realizaciju akcionih planova za restrukturiranje BHRT-a i iznalaženja modela stabilnog finansiranja.

 

Odluka o učešču BHRT-a na Eurosongu 2015. godine zavisit će isključivo od toga da li će menadžment osigurati partnere koji bi sponzorirali cijeli projekat.

 

Upravni odbor BHRT-a prihvatio je informaciju o radu na izradi jesenje sheme, koja se priprema u otežanim finansijskim uvjetima, a biti će finalizirana do naredne sjednice.

 

Upravni odbor konstatirao je zastoj u radu Odbora sistema javnih radiotelevizijskih sistema BiH koji je izazvan, kako je saopćeno, blokadom Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS).

 

BHRT je otvoren za saradnju i čini napore da se saradnja s RTRS-om obnovi i rad Odbora sistema nastavi, da bi se nastavile aktivnosti u implementaciji prve faze digitalizacije, gdje je došlo do zastoja.

 

(Fena/md)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook