NOVI PROJEKAT BOŠNJAČKOG INSTITUTA

Dokumentarni film o islamsko-orijentalnim rukopisima u BiH

Kultura22.10.14, 16:23h

Dokumentarni film o islamsko-orijentalnim rukopisima u BiH
Završen kratki dokumentarni film o rukopisnoj tradiciji u Bosni i Hercegovini i zbirci orijentalnih rukopisa Bošnjačkog instituta

 

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića realizirao je još jedan projekat iz kulturnog nasljeđa. Radi se o kratkom dokumentarnom filmu na bosanskom i engleskom jeziku, o rukopisnom nasljeđu tj. o islamsko-orijentalnim rukopisima sa posebnim osvrtom na rukopisnu zbirku Bošnjačkog instituta.
 


Cilj projekta je bio afirmirati i približiti ovu bogatu kulturno-historijsku baštinu građanima, institucijama i široj zajednici koji imaju rijetko, ili nikako, priliku susresti se sa nasljeđem koje se stoljećima njeguje u Bosni i Hercegovini.


Bosanskohercegovačka prošlost baštini višestoljetnu rukopisinu tradiciju ispisivanja, izrade i ukrašavanja knjige. U ovoj tradiciji prožima se duhovnost i stvaralaštvo Istoka, koje je oblikovalo život i običaje ovih prostora posljednjih pet stoljeća. Osnivale su se naučne institucije, skriptoriji i kaligrafske škole u kojima su autori svoje znanje i stvaralaštvo pretvarali u tekst, prepisivači najbolji dio sebe pretakali u riječi, a ilustratori, knjigovesci i kaligrafe su knjigama davali ljepotu, pretvarajući ih u čistu umjetnost. Tradicija pisanja i ukrašavanja teksta bila je veoma cijenjena.


U filmu je predstavljena stvaralačka energija, duhovna i intelektualna snaga autora, prepisivača i sakupljača rukopisa sa ovog podneblja, akcentirajući najljepše, najskladnije i najznačajnije prepisane primjerke koji datiraju od 14. do 19. stoljeća.  


Film je realiziran uz podršku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.


Svi zainteresirani posjetioci će imati priliku film pogledati u foajeu Instituta svakim danom od 9 do 16 sati, saopšteno je iz Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića.

 

(DEPO PORTAL/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook