VIDEO/ EU I DOMAĆI PRIVREDNICI PREDLAŽU

Da li je ovo sve što nam treba za bogatiju i jaču zemlju: Šest koraka za spas Bosne i Hercegovine

Hronika22.10.14, 13:35h

Da li je ovo sve što nam treba za bogatiju i jaču zemlju: Šest koraka za spas Bosne i Hercegovine
Program za praktičnu akciju, kako ga nazivaju evropski zvaničnici, mogao bi poboljšati kvalitet života za hiljade porodica u Bosni I Hercegovini, a zemlju približiti Evropskoj uniji

 

Međunarodni, ali i domaći ekonomski stručnjaci, predstavnici vlasti, poslovne zajednice i radnika izradili su Sporazum za rast i zapošljavanje, koji bi Bosni i Hercegovini i njenim građanima mogao promijeniti ekonomsku perspektivu.


Sporazum je potpuno nestranački, sastoji se od šest koraka i svi su, tvrde evropski zvaničnici, veoma lako provodivi.


Program za praktičnu akciju, kako ga nazivaju evropski zvaničnici, mogao bi poboljšati kvalitet života za hiljade porodica u Bosni I Hercegovini, a zemlju približiti Evropskoj uniji. Sporazumom se predlaže sljedeće:


Na prvom mjestu predlaže se smanjenje poreza na rad. Visoki porezi na plaće tjeraju radnike na rad na crno, a takav rad, tj. siva ekonomija, ne stvara prihod.


Potom, budući da su zakoni koji regulišu ovu oblast dosta nejasni, predlaže se njihova reforma. BiH ima komplikovano poslovno okruženje. Rezultat toga je sve manje investicija. Zato sporazum predlaže uklanjanje administrativnih prepreka.


Sporazum predlaže i drugačiju politiku prema starim preduzećima, koja se trebaju suočiti sa konkurencijom – zatvoriti se ili tako napredovati. Neizostavna je i na ovom polju korupcija, koja cvjeta na komplikovanim propisima. Ti propisi trebaju se pojednostaviti kako bi procedure bile jasnije i otvorene za javnost.


Na kraju, potrebno je i bolje rasporediti socijalna davanja, kako bi bili sigurni da pomoć zaista stiže do onih kojima je potrebna.

 

Međunarodna zajednica od novoizabranih vlasti očekuju primjenu ovih mjera koje su prihvatili i MMF, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska unija.

 

Pogledajte prilog TV1....

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook