SNAŽNI PLJUSKOVI

Strašno nevrijeme i u Sloveniji, Ljubljana pod vodom...

Hronika22.10.14, 11:45h

Strašno nevrijeme i u Sloveniji, Ljubljana pod vodom...
Jako nevrijeme s pljuskovima, koje je u noći s utorka na srijedu zahvatilo veći dio Slovenije, izazvalo je na nekim područjima izlijevanje potoka i manjih rijeka, a u dijelovima Ljubljane proglašen je crveni alarm zbog opasnosti od poplave.

Najviše neprilika bilo je oko Škofje Loke, gdje su se zbog jake kiše izlila rijeka Sora i jedan nabujali potok. Nekoliko ljudi moralo je na tom području biti evakuirano iz svojih kuća, a aktivirana je i civilna zaštita.

 

U jugozapadnom dijelu Ljubljane palo je preko noći 137 litara kiše na četvorni metar, ali pljusak nije zahvatio šire područje. Kiša je u međuvremenu prestala, no u dijelovima grada proglašen je crveni alarm opasnosti zbog izlijevanja potoka koji utječu u rijeku Ljubljanicu te voda koje nije u stanju preuzeti gradska kanalizacija.

 

Zbog vode na cesti jutros su bile zatvorene dvije veće gradske prometnice, zatvoreno je nekoliko vrtića. Dežurne službe pozvale su građane u dijelovima grada gdje prijeti opasnost od naraslih voda da premjeste svoje automobile i iz podruma premjeste vrednije stvari.

 

O problemima zbog noćašnjeg nevremena javljaju i iz Maribora, gdje je tijekom noći vjetar razotkrivao krovove i rušio drveće.

 

Teškoće s naraslim podzemnim vodama i bujicama zabilježene su i na području Nove Gorice i Idrije te u drugim krajevima zemlje. Zbog aktiviranih klizišta ponegdje su zatvorene regionalne ceste.

 

Dežurni meteorolozi navode da je u zadnja 24 sata pala rekordna količina padalina, ali da poslijepodne očekuju smirivanje vremena.

 

 

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook