CRVENI ALARM

Užasno nevrijeme u Hrvatskoj, Zagreb zatrpan snijegom

Hronika22.10.14, 11:23h

Užasno nevrijeme u Hrvatskoj, Zagreb zatrpan snijegom
Kao što se meteorolozi proteklih dana najavljivali, stigla je velika promjena vremena. U noćnim satim zagrebačko područje je pogodila snažna oluja praćena pljuskovima i grmljavinom, a na Sljemenu je pao i snijeg

Od početka jutrošnjeg nevremena zagrebačka Javna vatrogasna postrojba odradila je preko 150 tehničkih intervencija, uglavnom ispumpavanja vode, priopćio je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

 

Na čekanju je još oko 30 intervencija, koje se odrađuju prema prioritetima, s obzirom da je nevremenom praćenim snažnim pljuskovima s grmljavinom zahvaćeno cijelo područje Zagreba.

 

Na terenu su dežurni djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i dobrovoljna vatrogasna društva s preko 20 ekipa, stoji u priopćenju.

 

Tijekom prijepodneva očekuje se slabljenje i prestanak oborina dok s eposlijepodne očekuje djelomično razvedravanje.

 

I u ostatku zemlje sredinom dana i posljepodne se očekuje smirivanje vremena. Mjestimične kiše bit će još uglavnom na istoku zemlje.

 

Meteoalarm je zbog nagle promjene vremena za cijelu Hrvatsku objavio niz upozorenja, uključujući i nekoliko crvenih, koji upućuju na izuzetno opasno vrijeme.

 

Crveni je alarm oglašen za Zagreb i širu okolicu, sjevernu Hrvatsku, Slavoniju i Baranju te sjeverno Primorje i Istru. Upozorava se na moguće orkanske udare vjetra, koji bi na udare mogao puhati brzinom od 120 kilometara na sat.

 

Crveno upozorenje znači da je vrijeme izuzetno opasno. 'Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere', navodi Meteoalarm u svom upozorenju.

 

Iako su i za Liku, Gorski kotar i šire karlovačko područje najavljeni udari vjetra također do 120 kilometara na sat, u Meteoalarmu su procijenili da je u tim regijama na snazi narančasti alarm, što znači da je vrijeme opasno. 'Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državna tijela', navodi Meteoalarm.

 

Dodatno je objavljen i niz žutih, odnosno upozorenja najnižeg stupnja. Zbog olujnog vjetra ona su na snazi za srednju i južnu Dalmaciju te dalmatinsko zaleđe, zbog grmljavine za sve krajeve osim Slavonije i Baranje, a zbog obilne kiše za veći dio unutrašnjosti te sjeverno Primorje i Istru. Za Liku i Gorski kotar vrijedi i upozorenje zbog snijega. U četvrtak i petak u kopnenom području pretežno, a na Jadranu promjenjivo oblačno. Povremeno kiša i kratkotrajni pljuskovi očekuju se uglavnom u unutrašnjosti i ponegdje na sjevernom dijelu Jadrana. Bit će vjetrovito. Puhat će većinom umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka bura, sjeverac i sjeverozapadnjak.

 

U subotu djelomice, na Jadranu pretežno sunčano, a i vjetar će slabiti. U kopnenom području hladnije od prosjeka, a na Jadranu u skladu s višegodišnjim prosjekom.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook