Finansijske malverzacije u višemilionskim iznosima

Uhapšena i Lajla Torlak: SIPA javno objavila ko je sve priveden u današnjoj akciji 'Gibraltar'

Hronika22.10.14, 14:37h

Uhapšena i Lajla Torlak: SIPA javno objavila ko je sve priveden u današnjoj akciji 'Gibraltar'
U akciji je do sada slobode lišeno sedam osoba inicijala N.K. (1967.), B.K. (1972.), L.T. (1978.), Z.B. (1964.), S.P. (1958.), D.A.(1965.) i S.K. (1970.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala i korupcije

 

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvlačili novac posredstvom off shore kompanija u inostranstvu i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana. Dio novca zadržan je na računima off shore kompanija, dok je dio prebacivan na lične račune osumnjičenih osoba u inostranstvu i korišten za kupovinu skupocjene imovine.

 

U toku su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostorija i pokretnih stvari na 16 lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

 

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

 

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, u saradnji s pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a Republike Srpske.

 

Aktivnosti u okviru ovog predmeta intenzivno se nastavljaju, a o konačnim rezultatima javnost će biti naknadno informirana, saopćeno je iz SIPA-e, javlja agencija FENA.

 

Podsjećamo radi se o osobama osumnjičenim za kaznena djela organiziranog kriminala, a u svezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilijunskim iznosima, među kojima su Neven Kulenović (1967.), direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), Lajla Torlak (1978.), Darko Aleksić  (1965.), te visoki dužnosnici telekom kompanije "Eronet“, među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.)

 

Osumnjičeni Senad Zaimović (1964.), koji je u toku SIPA-ine akcije bio u Hrvatskoj, danas u popodnevnim satima se vratio u BiH te se javio istražnim organima.

 

Među osumnjičenima je i Ejub Kučuk (1973.) koji se trenutno nalazi na godišnjem odmoru izvan BiH.

 

 

(FENA/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook