Foto / U galeriji 'Roman Petrović'

Otvorena izložba slika 'Umjetnost je moć' sa radovima 16 umjetnika iz Crne Gore

Kultura21.10.14, 20:46h

Otvorena izložba slika 'Umjetnost je moć' sa radovima 16 umjetnika iz Crne Gore
''Umjetnost je moć'' naziv je izložbe koja je večeras svečano otvorena u sarajevskoj galeriji "Roman Petrović" u okviru koje je 16 umjetnika iz Crne Gore predstavilo svoje radove.

 



Izložbu su zajednički organizirali Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore i Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.



Ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini Dragan Đurović otvorio je izložbu kazavši da su se u Crnoj Gori, po površini maloj zemlji, srele velike civilizacije, tri velike religije i osvajački pohodi te različiti društveni sistemi zbog čega je ova zemlja "šarena bašta raznih nacija, religija i običaja".



Ocijenio je da su različitosti prednost i bogatstvo kao i mostovi za zbližavanje s drugim državama i narodima čemu je Crna Gora svjedočila posebno nakon obnove nezavisnosti.



Kazao je da su sjajni umjetnici iz manjinskih naroda Crne Gore na veličanstven način kistom i bojama slikali ustvari Crnu Goru, njen unutrašnji život spominjući tako njenu prošlost, pokazali su kako vide sadašnjost i ujedno gradili budućnost.



- Mala po površini, ali Crna Gora je velika za sve nas. Ove slike su različite u svojoj ljepoti, ali i slične u svojim porukama te predstavljaju pravu bogatstvo i dio su ukupnog duhovnog stvaralaštva - kazao je ambasador.



Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH Admir Mujkić priliom otvaranja izložbe napomenuo je da se prije četiri godine članovi svih udruženja likovnih umjetnika iz bivše Jugoslavije okupili u likovnoj koloniji u Počitelju kada je rođena ideja za organiziranjem ovakve izložbe.



Naglasio je da Udruženje likovnih umjetnika BiH radi i od ranije s Crnom Gorom, Srbijom Makedonijom i Slovenijom.



Izedina Adžović-Škrijelj iz Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore kazala je da je svih 16 umjetnika predstavilo po svoja dva umjetnička djela te je napomenula da je misija Centra da se kroz umjetnički izraz i kulturna dešavanja povezuju narodi i narodnosti u regionu.



Postavku čine umjetnička djela autora Mirsada Đurđevića, Ele Božović, Maje Čakalović, Abaza Dizdarevića, Selme Đečević, Tee Franca, Majde Mučić, Vahide Hasanagić-Nimanbegu, Eldemara Ibrahimovića, Dine Karaila, Ibrahima Kurpejovića, Irvina Masličića, Adina Rastodera, Željka Reljića, Tijane Gordić i Naoda Zorića.

Izložba će biti otvorena narednih 12 dana.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook