Čaušević nastavio otkrivati detalje oko poreskih prevara

Da li će biti uhapšen budući hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović?

Front21.10.14, 19:08h

Da li će biti uhapšen budući hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović?
Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH do sada je od 18. juna kada je i uhapšen dao veći broj iskaza pred Tužilaštvom BiH, saznaje bh. novinska agencija Patria.

 

 

Imena visokih stranačkih funkcionera SDA, HDZBiH i SNSD-a koja je Čaušević već navodio kako u prvoj izjavi datoj odmah nakon hapšenja, tako i u narednim, uglavnom su ista, samo što je svoje dodatne iskaze dopunjavao novim detaljima navodeći sve usluge koje je obavljao pod njihovim pritiscima.

 

Čaušević je iz pritvora pušten 12. septembra, a prema zakonu rok za podizanje optužnice od strane Tužilaštva BiH jeste šest mjeseci koliko će i trajati tužilačka istraga.

 

To bi značilo da se u januaru naredne godine može očekivati podizanje optužnice u aferi stoljeća u kojoj je država BiH prema onome što je do sada otkriveno oštećena za najmanje 2 milijarde KM, a u džepove pojedinca se slilo na desetine miliona KM.

 

Među najčešće spominjanim visokopozicioniranim političarima za koje je Čaušević navodio detalje gdje je s njima bio, o čemu su razgovarali, i šta su od njega tražili jeste i budući član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

 

Podsjećanja radi, Čovića je bivši direktor UIO BiH spomenuo u kontekstu „prijateljskog nagovaranja" da za potrebe UIO kupi halu Sokola preko puta već kupljene zgrade.

 

Čović je navodno Čauševića vozao u svom automobilu, te mu pokazivao halu koju je sudski vještak procijenio na 900.000 KM da je UIO kupi za 1,5 miliona KM! Uprava tu zgradu ustvari i nije kupovala od Sokola, već od Čovićevog prijatelja koji je objekt prvo privatizirao, a potom prodao UIO.

 

Indikativno je da je Čovićev prijatelj tu zgradu kupio od Sokola u vrijeme dok je budući hrvatski član Predsjedništva BiH bio na čelu ove mostarske kompanije. Razgovorima o kupovini sporne zgrade prisustvovali su i visoki funkcioneri HDZ BiH Dragan Vrankić i aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara i budući državni zastupnik Vjekoslav Bevanda, navodi NAP.

 

Podsjećanja radi, Čović je već bio u pritvoru zbog slučaja „Lijanović“. On je 2006. godine osuđen na pet godina zatvora za zloupotrebu položaja u vrijeme kada je bio ministar finansija FBiH 2000. godine. Drugostepenom presudom Čović je oslobođen.

 

Nakon što bude završena istraga u slučaju kriminala vezanog za UIO BiH, te eventualno dokaže da su svi prozvani zvaničnici iz ove tri stranke zaista bili politički nalogodavci Čauševiću, te da su nezakonito stjecali imovinsku korist koja se broji u milionima, postavlja se sasvim logično pitanje da li će onda biti uhapšen hrvatski član Predsjedništva BiH i pojedini državni zastupnici?

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook