Pripreme na KCUS-u

Virus ebole se širi, BiH za adekvatnu opremu potrebno najmanje 500.000 KM

Hronika21.10.14, 17:04h

Virus ebole se širi, BiH za adekvatnu opremu potrebno najmanje 500.000 KM
Svjetska zdravstvena organizacija svakodnevno daje nove podatke o broju inficiranih i umrlih od ebole - hemoragične groznice, a zbog pojave slučajeva i van afričkog kontinenta oprez je podignut na najviši nivo, piše bh. novinska agencija Patria.

 

 

 

Pripreme za moguću pojavu zaraženih ebola virusom vrše se i u BiH, a u taj proces uključeni su svi nivoi zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo zdravstva, Federalni zavod za javno zdravstvo, Federalni sanitarni inspektorat, Državna granična služba kao i Univerzitetski klinički centar u Sarajevu.

 

Kako je saopćeno sa KCUS-a s obzirom da je ebola visoko smrtonosna bolest, u KCUS se najozbiljnije pristupilo organiziranju rada u smislu zbrinjavanja sumnjivog odnosno oboljelog od ebole te maksimalnoj zaštiti zdravstvenih radnika.

 

U tom smislu određen je prostor u kojem će biti smješten privremeni izolacijski punkt (Dnevna bolnica Psihijatrijske klinike) koji se treba namjenski adaptirati. Predviđena je nabavka kreveta sa negativnim tlakom i pratećom opremom adekvatnog biosigurnosnog nivoa. Također je predviđena nabavka zaštitne lične opreme i potrošnog materijala kao i nabavka određenih lijekova – saopćeno je.

 

Kako saznaje agencija Patria za tu namjenu potrebno je najmanje 500.000 KM, ali još uvijek se ne zna ko će i kada osigurati sredstva za nabavku opreme.

 

Uposlenici KCUS-a se svakodnevno educiraju i unaprjeđuju svoja znanja, jer je pojava ebole nešto sa čime se i mi i veliki dio ostatka svijeta po prvi put suočavamo. Zbog toga je i prilagođavanje procedura koje preporučuje SZO u toku – saopćeno je iz KCUS-a.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook