PROJEKAT SE POKAZAO I VIŠE NEGO ISPLATIV

Andrićgrad ove godine posjetilo skoro 200.000 ljudi

Hronika21.10.14, 15:09h

Andrićgrad ove godine posjetilo skoro 200.000 ljudi
Višegradski kompleks Andrićgrad posvećen nobelovcu Ivi Andriću bilježi veliku posjećenost, dok su radovi na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića u poodmakloj fazi, piše Anadolija

Izgradnja ovog kompleksa koji se prostire na 23.000 kvadratnih metara, a koji se nalazi u blizini čuvenog spomenika od istorijskog značaja, mosta Mehmed-paše Sokolovića započela je 2011. godine. U njegovoj unutrašnjosti smješteni su ugostiteljski objekti, knjižara, galerija, crkva…

 

Andrićgrad je ove godine posjetilo gotovo 200 hiljada ljudi. Iako turisti već odavno pohode ovo mjesto, još uvijek se čeka na završetak određenih infrastrukturnih objekata čime će ponuda Andrićgrada biti upotpunjena.

 

„Otvorili smo neke nove objekte i smeštajne kapacitete, a naredne godine očekujemo otvaranje hotela i time će se kompletirati turistička ponuda Andrićgrada i očekujemo još bolju sezonu nego ove godine“, kaže pored ostalog u razgovoru za AA menadžer Andrićgrada Đorđe Šipčić.

 

Prema njegovim riječima, Andrićgrad bilježi veliku posjećenost, a nema sumnje da će ona rasti iako slijedi zimski period.

 

„Kada je riječ o posjećenosti mi smo veoma zadovoljni. Sezona jeste pri kraju ali posjećenost još ne jenjava zahvaljujući sunčanim intervalima. Ove godine Andrićgrad je posjetilo skoro 200.000 turista što je mnogo više u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo da će i tokom zimskog perioda također turisti nastaviti dolaziti“, zaključuje Šipčić.

 

Inače, Andrićgrad je nastao kao ideja režisera Emira Kusturice o srednjovjekovnom gradu inspirisanom djelima i likovima književnika Ive Andrića. Izgrađen je tako da posjetilac šetajući njegovim ulicama ima dojam da prolazi kroz različite istorijske periode.

 

Kada je riječ o arhitekturi, kompleks je osmišljen tako da se miješaju vitanzijski stil sa osmanskim periodom, renesensom i klasicizmom.

 

Andrićgrad u svom kompleksu ima značajan broj kulturnih i turističkih objekata i prenoćišta.

 

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook