PREDSJEDNIK POLJSKOG PARLAMENTA

Šokantna tvrdnja iz Varšave: Putin nam je usred Moskve predložio da Rusija i Poljska podijele Ukrajinu!

Hronika21.10.14, 10:19h

Šokantna tvrdnja iz Varšave: Putin nam je usred Moskve predložio da Rusija i Poljska podijele Ukrajinu!
Predsjednik poljskog parlamenta i donedavni šef diplomacije te države Radoslaw Sikorski izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin još 2008. godine tadašnjem premijeru Poljske Donaldu Tusku ponudio da Poljska i Ruska Federacija između sebe podijele Ukrajinu

Sikorski je za ugledni američki portal Politico otkrio da je Putin s takvom idejom izašao tijekom Tuskova posjeta Moskvi premda je naknadno kazao da je Politico malo pretjerao u interpretaciji njegovih riječi.

 

'Htio je da postanemo sudionici podjele Ukrajine. To je bila jedna od prvih stvari koje je rekao mom premijeru Donaldu Tusku prilikom posjeta Moskvi', citirao je Politico izjavu Sikorskog. 'Putin je zatim rekao da je Ukrajina umjetna tvorevina i da je Lavov poljski grad pa je ponudio da tu stvar međusobno riješimo', dodao je.

 

U izvješću o ovome intervjuu, agencija Reuters napominje kako je prije Drugog svjetskog rata Poljska u svome sastavu imala dijelove današnje zapadne Ukrajine, uključujući i velike gradove poput Lavova.ikorski je za ugledni američki portal Politico otkrio da je Putin s takvom idejom izašao tijekom Tuskova posjeta Moskvi premda je naknadno kazao da je Politico malo pretjerao u interpretaciji njegovih riječi.

 

Sikorski je 2008. godine u Moskvi bio s Tuskom, a Politico ga citira kako je rekao da tadašnji poljski šef vlade Putinu nije odgovorio jer je bio svjestan da se sve snima. 'No, vrlo smo im jasno dali do znanja da ne želimo imati ništa s tim', dodao je Sikorski.

 

Nakon što je intervju osvanuo na portalu, Sikorski je ustvrdio kako neki njegovi dijelovi nisu autentični. 'Neke su moje riječi pretjerano interpretirane', napisao je na svom službenom profilu na Twitteru i dodao da se Poljska ne bavi anektiranjem teritorija. Ipak, nije otkrio koje su to njegove riječi pogrešno interpretirane.

 

'Ako je takav prijedlog uistinu došao od Putina, onda je to skandalozno', rekla je Ewa Kopacz, koja je naslijedila Tuska na premijerskom položaju nakon što je on imenovan na visoku funkciju u Bruxellesu. 'Nijedan poljski ministar neće sudjelovati u takvoj sramotnoj aktivnosti kao što je komadanje druge države', dodala je i rekla da dosad nije nikad čula za ovakvu navodnu Putinovu ideju.

 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdnje Sikorskog nazvao je besmislicama.

 

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook