LEGENDARNI EGIPATSKI VLADAR

Djevojački bokovi, izbačeni zubi i šepavost: Pogledajte kako je izgledao Tutankamon

Hronika20.10.14, 18:18h

Djevojački bokovi, izbačeni zubi i šepavost: Pogledajte kako je izgledao Tutankamon
BBC je nedavno prikazao zanimljiv dokumentarac "Tutankhamun: The Truth Uncovered" koji baca novo svjetlo na život legendarnog egipatskog vladara Tutankamona, a nakon obdukcije koja je uključivala iscrpno računalno skeniranje, gledatelji su dobili i uvid u izgled mladića kojeg mnogi znaju samo po zlatnoj maski

Naime, mnogi detalji ovog istraživanja ranije su poznati, a brojni mitovi oko smrti njegove smrti (ubojstvo, smrt u nesreći s kolima itd.) već su ranije dovedeni u pitanje. Međutim, nakon provedene obdukcije i genetske analize, otkriveno je da je razlog njegove prerane smrti bila obiteljska povijest.

 

Tutankamon nije mogao sudjelovati u utrkama bojnih kola jer je šepao, a računalni prikaz pokazao je i da je mladi vladar imao djevojačke bokove i izbačene zube.

 

 

U Tutankamonovoj grobnici pronađeno je više od 130 korištenih štapova za hodanje što također podupire tvrdnje o njegovim fizičkim ograničenjima.

 

Od ranije je poznato da su njegovi roditelji bili brat i sestra, a znanstvenici smatraju da je to kod Tutankamona rezultiralo brojnim nasljednim bolestima i hormonalnom neuravnoteženošću.

 

Italijanski naučnik Albert Zink, proučavajući DNK egipatske kraljevske obitelji, otkrio je da je Tutankamon sin faraona Akhenatena i njegove sestre. Budući da incest nije bio zabranjen, mnogi Egipćani nisu bili svjesni zdravstvenih posljedica za njihovo potomstvo.

 

Video možete pogledati OVDJE.

 

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook