DEPO PORTAL ODGOVARA NA OPTUŽBE

Mi poštujemo rad kolege Asafa Bečirovića, ali ne cenzurišemo svoje sagovornike!

Hronika20.10.14, 14:50h

Mi poštujemo rad kolege Asafa Bečirovića, ali ne cenzurišemo svoje sagovornike!
Kolegi Asafu Bečiroviću dajemo javnu podršku za posao koji radi, ali njega, kao i samu javnost zbog koje postojimo, obavještavamo da ćemo svoju medijsku djelatnost i dalje raditi u skladu sa vlastitom uređivačkom politikom i općeprihvaćenim medijskim standardima
 
Shodno prijetnji tužbom koju je na adresu DEPO Portala uputio advokat novinara Asafa Bečirovića, a zbog, kako se navodi, objavljivanja intervjua sa federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukanom Helezom pod naslovom „Da nisam ovakav, zbog medijskih tajkuna, kriminalaca i baraba, i ja i moja porodica davno bismo nastradali“, javno objavljujemo odgovor našeg medija...     

 

Poštovani gospodine Bečiroviću,

 

Žao nam je što ste zbog intervjua sa ministrom Zukanom Helezom, kako navodite, „pretrpjeli duševne bolove“ i kao kolege Vam dajemo našu punu moralnu i profesionalnu podršku u vezi ove, kao i svih drugih situacija koje svjedoče o svoj težini novinarske profesije. S druge strane, dužni smo navesti i sljedeće:
 

1.    Intervju sa ministrom Zukanom Helezom bio je jedan u seriji predizbornih intervjua koji je DEPO Portal objavljavao tokom ovogodišnje predizborne kampanje sa najznačajnijim akterima poličke scene u BiH. Helez je zasigurno jedan od tih: aktualni je ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH i jedan od stranačkih prvaka velike parlamentarne stranke SDP, i kao takav ličnost od javnog značaja.


2.    Nijedno pitanje koje smo u tom intervjuu postavili nije etiketiralo nijednog bh. novinara niti je na bilo koji način insinuiralo ili imalo elemente navođenja na ocjene koje je ovaj političar dao o pojedinim novinarima, između ostalog i o kolegi Asafu Bečiroviću. Dakle, intervjuisani je slobodno i isključivo vlastitom voljom dao odgovore koje je DEPO Portal objavio.


3.    Nismo željeli da izbacujemo dijelove iz Helezovih odgovora, jer bi se to moglo smatrati kao uvođenje cenzure u javni prostor. DEPO Portal kao medij političare tretira kao zrele društvene  ličnosti koje same treba da snose teret javne odgovornosti za ono što rade ili, u ovome slučaju, o onome što govore.


Shodno svemu tome, smatramo da je DEPO Portal u ovom slučaju bio isključivo u profesionalnoj misiji izvještavanja i prenošenja stavova i mišljenja učesnika demokratske predizborne utakmice, te da je u ovome slučaju postupao u skladu da općeprihvaćenim medijskim standardima.


Kolegi Asafu Bečiroviću dajemo javnu podršku za posao koji radi, ali njega, kao i samu javnost zbog koje postojimo, obavještavamo da ćemo svoju medijsku djelatnost i dalje raditi u skladu sa vlastitom uređivačkom politikom i općeprihvaćenim medijskim standardima.

 

Redakcija i Uredništvo DEPO Portala

 

VEZANI TEKST: Tražimo da demantujete sve vaše navode koji se odnose na gospodina Asafa Bečirovića


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook