NA 11. GODIŠNJICU SMRTI

Alija Izetbegović posthumno dobitnik nagrade Isa-beg Ishaković

Hronika19.10.14, 21:45h

Alija Izetbegović posthumno dobitnik nagrade Isa-beg Ishaković
Prvi demokratski izabrani predsjednik Predsjedništva BiH, osnivač Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović posthumno je dobitnik nagrade 'Isa-beg Ishaković'

Deseta po redu nagrada "Isa-beg Ishaković", koja je dobila ime po osnivaču Sarajeva, dodijeljena je večeras na svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu, na 11. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića.

 

U obrazloženju je navedeno da zahvaljujući ovogodišnjem laureatu  Sarajevo i BiH i dalje svjedoče o suživotu različitih i drugačijih. Zahvaljujući njegovim naporima, "ni u najtežim vremenima nismo progonili ljude zato što su bili drugačiji". Ostat će zapamćen kao čovjek koji je u teškim vremenima stao u odbranu drugog i drugačijeg kao temeljne vrijednosti BiH.

 

Kako je istaknuo akademik Ljubomir Berberović, Alija Izetbegović je zauzeo stalno i istaknuto mjesto u historiji.

 

Uime porodice, na svečanosti se obratila Izetbegovićeva kćerka Sabina Berberović.

 

Nagrada Aliji Izetbegoviću bit će dio stalne postavke Muzeja "Alija Izetbegović".

 

Nagradu "Isa-beg Ishaković" utemeljilo je Društvo za zaštitu kulturne baštine Klepsidra.

 

Odlukom skupštine društva Klepsidra od 4. augusta dosadašnje nagrade u kategorijama nauke, umjetnosti, kulturne baštine, domoljublja, sevdaha i sporta objedinjuju se u jednu nagradu. Izborom laureata rukovodio je Komitet za dodjelu nagrade Isa-beg Ishaković koji je biran od strane društva na mandatni period od jedne godine. Komitetom za dodjelu predsjedavao je David Kamhi.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook