ISLAMSKA DRŽAVA OSTVARUJE NOVE USPJEHE

Na ulicama Kobanija traju žestoki sukobi džihadista i Kurda

Hronika19.10.14, 20:43h

Na ulicama Kobanija traju žestoki sukobi džihadista i Kurda
Nastavljaju se žestoki sukobi između kurdskih boraca i džihadista na ulicama sirijskoga Kobanija, nakon jednomjesečnih borbi i stotinjak udara međunarodne koalicije na IS čiji pripadnici postižu nove uspjehe u susjednome Iraku, javljaju agencije

U noći na nedjelju međunarodne koalicijske snage više su puta napale položaje IS-a, podupirući kurdske kopnene snage. Pritom je ubijeno 15 džihadista, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava. No pripadnici IS-a uspjeli su napredovati prema središtu Kobanija, a Kurdi su napredovali prema istoku, prenosi ta nevladina organizacija.

 

U posljednjih je nekoliko dana ultraradikalna sunitska grupa, odgovorna za brojne zločine počinjene u Siriji i u Iraku pretrpjela velike gubitke, prenosi Opservatorij, dodajući kako je u bolnicu pod kontrolom IS-a u pokrajini Alep dovezeno 70 tijela džihadista, prenosi AFP.

 

Organizacija Islamske države u subotu je u Kobani poslala pojačanje u oružju, streljivu i ljudima u nastojanju da ga u potpunosti zauzme. U jučerašnjim i današnjim sukobima u Kobaniju ubijeno je 16 džihadista i šest kurdskih boraca, izvješćuje Opservatorij.

 

Džihadisti pod kontrolom drže 50 posto četvrti trećega po veličini kurdskog grada u Siriji u koji su ušli 6. listopada. Prije tjedan dana kurdska je strana rekla da će grad uskoro pasti, no sukobi su nastavljeni. Džihadisti već nekoliko dana pokušavaju prekinuti pristup graničnim prijelazima prema Turskoj na sjeveru zemlje. To je jedina ruta za opskrbu kurdskih boraca, kao i jedini put kojim civili mogu izaći iz zemlje, navodi Reuters.

 

Od 16. rujna je zbog sukoba u Kobaniju na bijeg odande bilo prisiljeno više od 300.000 ljudi. Više od 200.000 ih je prebjeglo u Tursku, a više tisuća u Irak, no brojni su i dalje zatočeni u gradu u kojemu se vode žestoke borbe.

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook