Muftija Zukorlić reaguje na upozorenje crnogorskog predsjednika

'Kako se Vujanović usuđuje određivati granice Islamskoj zajednici?'

Hronika02.10.14, 15:30h

'Kako se Vujanović usuđuje određivati granice Islamskoj zajednici?'
Muftijstvo sandžačko izneneđeno je izjavom predsjednika Republike Crne Gore Filipa Vujanovića kojom se usuđuje da određuje granice Islamskoj zajednici i njenim autoritetima, kao i da daje sebi za pravo da tumači islamske norme o jedinstvu Islamske zajednice, navodi se u reakciji Informativne službe Muftijstva.

 

 


- Do sada je Vujanović slovio kao odmjeren i mudar političar koji ne izaziva konflikte. Poznato je da je u sporu Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve bio veoma oprezan. Ni tada ni danas mu nije smetalo da SPC iz druge države slobodno djeluje na prostoru Crne Gore - stoji u saopćenju.


Dalje se navodi da "nije dobro da ijedan političar, pa ni predsjednik države crtaju granice vjeri i vjerskoj zajednici, pogotovo kada te granice neprirodno prolaze posred porodica, vjere, kulture i nacije". 


- Predsjednik države treba da vodi računa o interesu države i njenih građana, a to su, prije svega, mir i stabilnost. Ovakve izjave zasigurno ne doprinose očuvanju i afirmaciji mira i stabilnosti - kažu iz Informativne službe Muftijstva.


- Razumijemo stogodišnju naviku političara da imaju vjerske zajednice i vjerske funkcionere koji će služiti njihovim političkim interesima, ali je došlo vrijeme da i oni moraju razumjeti da muslimani konačno žele i imaju pravo imati imame i muftiju koji će služiti, prije svega, očuvanju i unapređenju vjere, kulture, tradicije i identiteta - stoji u saopćenju, te se dodaje da je "vrijeme civilizacijskog mraka u kome je vlast uređivala Islamsku zajednicu je iza nas. U 21. vijeku odnosi među vjerama, kulturama, zajednicama, državama i narodima uređuju se na principu društvenog ugovora i ravnoteži između prava i obaveza i međusobnog poštivanja".


- Sandžak je historijska, vjerska, kulturološka i geografska cjelina koju ne mogu podijeliti nikakve političke granice, bilo da su uspostavljene silom ili nepoštivanjem političkih dogovora. Muftija sandžački je domaćin, a ne gost u oba dijela Sandžaka. Oni političari koji to razumiju imaće ga za sagovornika u cilju očuvanja i afirmacije mira, stabilnosti i prosperiteta i države i naroda - zaključuje se u saopćenju Informativne službe Muftijstva.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook