VIDEO/ Najnoviji pokušaj jedan od najdomišljatijih dosad

Nije naučna fantastika: Uz pomoć ovog plašta postat ćete nevidljivi!

Tehno02.10.14, 12:52h

Nije naučna fantastika: Uz pomoć ovog plašta postat ćete nevidljivi!
Joseph Choi i John Howell sa Univerziteta u Rochesteru konstruirali su optičku napravu za skrivanje predmeta, takozvani ‘plašt nevidljivosti,’ koristeći samo set od četiri optičke leće

Brojni naučnici, inženjeri i iluzionisti desetljećima su pokušavali stvoriti dojam nevidljivosti, neki sa većim, a neki sa manjim uspjehom. Najnoviji pokušaj jedan je od najdomišljatijih dosad, i jedan od najjednostavnijih.

 

Joseph Choi i John Howell sa Univerziteta u Rochesteru konstruirali su optičku napravu za skrivanje predmeta, takozvani ‘plašt nevidljivosti,’ koristeći samo set od četiri optičke leće, prenosi Jutarnji.hr.

 

- Do sada je bilo mnogo visokotehnoloških pokušaja stvaranja nevidljivosti, i osnovna ideja je uvijek uzeti zraku svjetlosti i natjerati ju da zaobiđe nešto, kao da toga nema, uglavnom koristeći visoku tehnologiju ili egzotične materijale, rekao je Howell.

 

Howellovo i Choiovo rješenje ovisi o precizno postavljenim lećama na matematički izračunatim udaljenostima između njih. Najveća prednost je što sustav djeluje pod više kuteva gledanja, ali i to što su u izradi koristili samo ‘obične’ optičke elemente, koji se mogu nabaviti u bilo kojem većem dućanu, piše Jutarnji.hr.


 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook