'Predstavnicima RS ugrožena sigurnost u Sarajevu'

Svoji na svome: Vlada RS u Istočnom Sarajevu kupuje rezidenciju od 9.000 kvadrata

Front02.10.14, 12:06h

Svoji na svome: Vlada RS u Istočnom Sarajevu kupuje rezidenciju od 9.000 kvadrata
Koliko će novca biti potrošeno za kupnju rezidencije, službeno se ne zna, a bolje upućeni kažu da će porezne obveznike cijeli ovaj “projekt” koštati oko tri miliona maraka

Izvor: Dnevni-list.ba

 

 

Izgradit ćemo svoj objekt kako bismo se zaštitili od raznih napada kojima su predstavnici RS-a u institucijama BiH izloženi u Sarajevu – najavio je još prije dvije godine Milorad Dodik, predsjednik RS-a.


On je tada kazao da dužnosnici RS-a, njihovi savjetnici, tajnice čak ni spremačice, u Sarajevu uopće nisu sigurni.

 

Milioni maraka

 

Plan je nedavno promijenjen i prije dva dana Vlada RS-a raspisala je javni poziv za kupnju rezidencije u Istočnom Sarajevu, još preciznije, u općinama Istočno Novo Sarajevo ili Istočna Ilidža.


Koliko će novca biti potrošeno za kupnju rezidencije, službeno se ne zna, a bolje upućeni kažu da će porezne obveznike cijeli ovaj “projekt” koštati oko tri miliona maraka! U političkim kuloarima se priča da je posao već završen i da će rezidencija biti kupljena od jednog miljenika aktualne vlasti iz Istočnog Sarajeva.


U Vladi RS-a kažu da će ovim napokon riješiti problem koji predstavnici tog entiteta u državnim institucijama imaju u Sarajevu pa će oni “napokon imati smještaj kakav zaslužuju” i automatski će biti odbranjeni od raznoraznih napada u glavnom bh. gradu. Sve je u svom stilu objasnila Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.


- Godinama sam smještena u hotelu u Istočnom Sarajevu koji ne ispunjava ni osnovne uvjete jer se nalazi u sklopu benzinske postaje. Ko god na jasan način zastupa interese RS-a, u poziciji je da bude obavještajno i sigurnosno interesantan drugoj strani. Kupnjom rezidencije u Istočnom Sarajevu bit ćemo svoji na svome, bit ćemo zajedno, na miru ćemo moći razgovarati i konzultirati se i sve to će omogućiti duh zajedništva RS-a – izjavila je Majkić.

 

Struja i apartmani

 

Neki predstavnici RS-a u institucijama BiH ranije su se žalili da su nesigurni u Sarajevu, da im je sigurnost ugrožena, čak su se spominjala i prisluškivanja i prijetnje. Vladin javni poziv otvoren je do 20. oktobra i, kako se u njemu navodi, useljenje u rezidenciju mora biti u roku od osam mjeseci od dana zaključivanja ugovora.


Precizirani su i uvjeti – traži se objekt od 9000 kvadratnih metara s prilazom s glavne ulice i iz dva dijela – rezidencijalni i poslovni. Rezidencijalni mora imati urede, kongresnu dvoranu, dvoranu za odnose s javnošću, restoran, apartmane, sobe za smještaj tjelohranitelja, sekretarica i drugog pratećeg osoblja, a poslovni urede i dvorane za sastanke.

 

U javnom pozivu se zahtijeva da rezidencija ima vlastitu trafostanicu, agregatsko i neprekidno napajanje strujom, jedinstven informacijski sistem i parkiralište s najmanje 50 mjesta. Opremanje rezidencije, uključujući namještaj, u javnom pozivu je zaobiđeno.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook