Alternativni obrazovni program

Bit Camp otvorio vrata budućim polaznicima: Očekuje se 800 prijavljenih iz cijele BiH

Tehno02.10.14, 08:54h

Bit Camp otvorio vrata budućim polaznicima: Očekuje se 800 prijavljenih iz cijele BiH
Naglašavajući činjenicu da BIT Alijansu čini šest vodećih IT kompanija iz Bosne i Hercegovine, AtlantBH, API, DevLogic, Green River Media, Ping i Zira, izvršna direktorica Alijanse, Zana Karkin, istakla je da sve kompanije već dugi niz godina posluju izuzetno uspješno, a Google, Apple i Nokia su samo neki od velikih klijenata sa kojima su radili

 

BIT CAMP, inovativni edukativni program mreže šest vodećih software development kompanija iz Bosne i Hercegovine, BIT Alijanse, otvorio je juče vrata svojim budućim polaznicima prvim predavanjima na Danu otvorenih vrata, na Internacionalnom Univerzitetu Sarajevo. Ovaj program ima za cilj edukaciju kadra koji je trenutno potreban IT industriji u Bosni i Hercegovini, a polaznici će u narednih šest mjeseci prisustvovati predavanjima i radionicama, te kroz individualni i grupni rad, koji će simulirati radno okruženje u vodećim IT kompanijama u BiH i svijetu, imati priliku da usvoje nova praktična znanja.

 

Naglašavajući činjenicu da BIT Alijansu čini šest vodećih IT kompanija iz Bosne i Hercegovine, AtlantBH, API, DevLogic, Green River Media, Ping i Zira, izvršna direktorica Alijanse, Zana Karkin, istakla je da sve kompanije već dugi niz godina posluju izuzetno uspješno, a Google, Apple i Nokia su samo neki od velikih klijenata sa kojima su radili.

 

“Više je razloga za pokretanje naše Alijanse, a pored onog primarnog, edukativnog, želja nam je da promovišemo Bosnu i Hercegovinu kao kvalitetnu IT destinaciju, ali i da poboljšamo saradnju ovih kompanija te tako utičemo na smanjenje nezaposlenosti. Vjerujemo da ćemo ovim projektom dodatno potaknuti razvoj IT industrije, a samim tim i razvoj lokalne ekonomije“, rekla je Karkin te podsjetila da su prijave još u toku i da se svi zainteresovani još mogu prijaviti za učešće.

 

Zahvaljujući se svim pokroviteljima projekta bez kojih projekat ne bi bio moguć, direktor kompanije Atlantbh, Damir Ibrišimović, istakao je da je IT trenutno najperspektivnija industrija u Bosni i Hercegovini te da ista trenutno ima veliku potrebu za kvalitetnim kadrom.

 

“U našoj zemlji nemamo fakultete koji se striktno bave edukacijom IT kadra i to se većinom svodi na učenje mnogih stvari koje ljudima neće trebati u životu dok se jako malo praktičnog znanja stiče. Zbog toga smo kreirali ovaj alternativni obrazovni program koji će kroz šest mjeseci spremiti polaznike da odmah odgovore na sve naše izazove“, naveo je Ibrišimović te dodao da organizatori ne zahtjevaju predznanje nego ljude koji znaju razmišljati. “Ovo je sigurno glavni razlog što nam se već prijavljuju srednjoškolci, studenti i ljudi iz drugih struka. Već sada imamo 500 prijavljenih, a s obzirom da se zainteresovani još mogu prijaviti, vjerujemo da će na kraju taj broj iznositi i 800“, dodao je Ibrišimović.

 

U ime jednog od donatora projekta, Market Makersa, Andrew Wilson je naveo da je ponosan što podržavaju ovako inovativan projekat te da je siguran da će samo kvalitetni kadrovi izlaziti iz BIT CAMP-a.

 

“Ovom prilikom podsjetio bih sve na izreku Marka Twaina koji je rekao da na svijetu postoje dvije vrste ljudi, oni koji postižu ciljeve i oni koji tvrde da su postigli ciljeve, a svakako je manje onih prvih. Meni je zbog toga veliko zadovoljstvo što sam danas među onima kojih je manje“, istakao je Wilson.

 

BIT CAMP su podržali Evropska banka za razvoj (EBRD), Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), projekat Market Makers i Internacionalni Univerzitet Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook