Crnogorski predsjednik oštro upozorio sandžačkog muftiju

'Zukorlić ne može djelovati mimo organizacije Islamske zajednice!'

Front01.10.14, 19:06h

'Zukorlić ne može djelovati mimo organizacije Islamske zajednice!'
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović upozorio je u srijedu sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića da treba znati što su granice njegove nadležnosti i da ne treba prelaziti na prostor Crne Gore te da ne može na crnogorskim prostorima djelovati mimo organizacije Islamske zajednice u Crnoj Gori.

 



"Zukorlić ne može djelovati mimo organizacije Islamske zajednice u Crnoj Gori ni na koji način pa ni formiranjem bilo čega što će biti u funkciji prenošenja stanja ili poruka koje su negativne za Bošnjake u Crnoj Gori", kazao je predsjednik Vujanović.



Sandžački muftija namjeravao je, bez znanja crnogorskih državnih, vjerskih i lokalnih vlasti u Rožajama, na tromeđi Crne Gore, Srbije i Kosova osnovati tri vjerske obrazovne institucije.



Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić ocijenio je takvo  djelovanje svog kolega iz Novog Pazara "fašističkim i usmjerenim na podjelu Muslimana u Crnoj Gori" te je pozvao državne organe da djeluju u okvirima svojih nadležnosti.



Sličnu ocjenu dao je i ministar u srbijanskoj vladi Rasim Ljajić, i  sam iz Novog Pazara, koji je nedavno u Budvi izjavio da je Zurkolić pokušao u Srbiji podijeliti Muslimane, ali kako mu to nije uspjelo sada svoju aktivnost usmjerava prema Crnoj Gori.


Vujanović je pohvalio djelovanje Islamske zajednice Crne Gore i reisa Rifata Fejzića.



"On je zaista u svim svojim aktivnostima pokazao privrženost Crnoj Gori i spremnost u okviru Islamske zajednice afirmirati vrijednosti Crne Gore u islamu kao i dobru suradnju s ostalim vjerama i vrlo podržavam sve što on radi", kazao je Vujanović.



On je dodao da je uvjeren da će Islamska zajednica Crne Gore sačuvati svoju prepoznatljivost i snagu promicanja pravog islama, navodeći da je to i interes Crne Gore.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook