U prostorijama nekadašnjeg atomskog skloništa

U sarajevskom naselju Dobrinja otvorena 'Bosanska tržnica'

Biznis Klub01.10.14, 15:22h

U sarajevskom naselju Dobrinja otvorena 'Bosanska tržnica'
Gradonačelnik Komšić izjavio je da je Novi Grad ovim projektom pokazao kako jedna općina iz glavnog grada Bosne i Hercegovine može voditi računa o udaljenim općinama na čitavoj teritoriji države, jer će proizvođači iz tih područja plasirati svoje proizvode u Sarajevu


Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i načenik Općine Novi Grad Semir Efendić danas su svečano otvorili "Bosansku tržnicu" u sarajevskom naselju Dobrinja.
 

U ovoj tržnici svoje proizvode će prodavati poljoprivredne zadruge i kompanije iz Nove Kasabe, Srebrenice, Stoca, Modriče, Višegrada, Kalesije, Žepe, te sarajevske kompanije "Klas" i "Brojler".
 

Gradonačelnik Komšić izjavio je da je Novi Grad ovim projektom pokazao kako jedna općina iz glavnog grada Bosne i Hercegovine može voditi računa o udaljenim općinama na čitavoj teritoriji države, jer će proizvođači iz tih područja plasirati svoje proizvode u Sarajevu.
 

Po njegovim riječima, oko 40.000 ljudi iz tih dijelova BiH će direkto ili indirekto imati koristi od ove tržnice.



Načelnik Efendić je rekao da je tržnica smještena u prostor nekadašnjeg atomskog skloništa koji je preuređen za ovu namjenu sredstvima Općine od oko 200.000 KM.



Dodao je da je tržnica otvorena u okviru programa "Pokrenimo Novi Grad zajedno", kako bi povezali domaće proizvođače s područja cijele BiH i potrebe stanovnika Sarajeva da imaju kvalitetnu domaću hranu.



Efendić je istaknuo da će tržnica zaposliti 15 novih radnika, većinom s biroa za nezaposlene Općine Novi Grad, te da se nada da će projekt doprinijeti razvoju svijesti o potrebi da kupovinom domaćih proizvoda naš novac ostavljamo u BiH.



Otvaranju je prisustvovao i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj koji je kazao da svima treba biti obaveza poticanje domaće proizvodnje, jer time i država ostvaruje prihode od dodatne vrijednosti, a istovremeno se otvaraju nova radna mjesta i zadovoljavaju potrebe bh. tržišta.



U "Bosanskoj tržnici" na Dobrinji danas je otvoren i Sajam meda i ljekovitog bilja koji će trajati do 3. oktobra.



Načelnik Efendić potpisao je 16. septembra Ugovore o zakupu prostora u "Bosanskoj tržnici" s predstavnicima Opšte poljoprivredne zadruge "Agrofood" iz Nove Kasabe, Opšte poljoprivredne zadruge "3E" Skelani - Srebrenica, Poljoprivredne zadruge "Eko-Life" iz Stoca, Zemljoradničke zadruge "Tarevci" iz Modriče, Poljoprivredne zadruge "Više - Grad" iz Višegrada, te kompanija "Voćar - Promet" d.o.o. iz Kalesije, "Slap" d.o.o. iz Žepe, "Klas" d.d. iz Sarajeva i "Brojler" d.o.o. iz Sarajeva.



"Bosanska tržnica" nalazi se na adresi Trg djece Dobrinje bb.



(Fena/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook