EVO ŠTA JE ISTINA

Nakon što diktatora niko nije vidio sedmicama, otkriveno gdje je Kim Jong Un bio i šta je radio

Hronika01.10.14, 11:12h

Nakon što diktatora niko nije vidio sedmicama, otkriveno gdje je Kim Jong Un bio i šta je radio
Kim Jong-un, vođa Sjeverne Koreje koji tjednima nije viđen u javnosti, živ je i zdrav, pišu južnokorejske novine. 31-godišnji Kim navodno se oporavlja od operacije gležnjeva

Polomio je zglobove u oba gležnja i operiran je sredinom prošlog mjeseca, javljaju najprodavanije novine u Južnoj Koreji citirajući anonimni izbor.

 

'Čuo sam kako je Kim Jong-un ozlijedio skočni zglob na desnoj nozi još u srpnju, nakon što je pretjerao s protokolarnim posjetima i inspekcijama. Nije zaliječio ozljedu i na kraju je završio s oba slomljena gležnja', kaže izvor južnokorejskih medija te dodaje kako je operacija obavljena u klinici Bonghwa, u kojoj se liječe samo visoki partijski dužnosnici.

 

Zadnjih su tjedana svjetskim medijima kolale mnoge glasine o sudbini sjevernokorejskog lidera, potaknute njegovim nestankom iz javnog života. Nepobitno je kako se udebljao otkad je preuzeo upravljanje državom u prosincu 2011., a primijećeno je kako šepa na ceremoniji održanoj u julu.

 

Nije ga bilo u javnosti od 3. rujna, što ja izazvalo pravu poplavu špekulacija. Nagađalo se da ima giht, metaboličku bolest od koje je bolovao i njegov otac, pisalo se o njegovim prehrambenim navikama i podvlačila činjenica da sjevernokorejski lider previše pije.

 

Kao mogući razlozi Kim Jong-unovog povlačenja iz javnosti navedeni su i dijabetes te visoki krvni tlak. Kineskom društvenom mrežom Weibo prošli se tjedan raširila glasina prema kojoj je Jo Myong Rok, maršal koji je preminuo prije četiri godine, ustvari živ te da je izvršio državni udar i preuzeo vlast u Sjevernoj Koreji.

 

Glasine su izazvale reakciju kineskih vlasti koje su bile prisiljene objaviti komentar u novinama, pod naslovom 'Svi vi koji izmišljate glasine o državnom udaru u Sjevernoj Koreji – je li to baš toliko zabavno?'.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook